Hava Durumu

Yeni doğan bebekler çok ağlar!

Yazının Giriş Tarihi: 31.10.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.10.2021 06:30

Uzun zamandır beklediğimiz üyemiz evimize geldiğinde aile üyeleri ve tüm çevre değişim zamanıyla karşı karşıya kalır.Çünkü küçük bebekler de anne karnı dışında hayatta kalmak için büyük bir çaba sarf edecektir.

Bebekler neye ihtiyacı olduğunu,nasıl hissettiğini sesiyle hareketleriyle anlatmaya çalışırlar.Bebeğin ihtiyaçları vaktinde karşılandıkça da güveni gelişecek ve bebek daha az ağlayacak yeni çevresine daha çabuk uyum sağlayacaktır.Bebeğe anında cevap vermek  kendisini önemli hissetmesini sağlar ve gelişen güveniyle ebeveyniyle iletişimi  de hızla gelişir,uyumu kolaylaşır.

Yeni doğan bebeğin ihtiyacı olan sevgi dolu dokunuşlardır.Salıncakta,araba koltuğunda ağlamadan duruyor diye uzun süre bırakmamak gerekir.Özellikle yeni doğduğu ilk üç ayda anne karnındaki sıcaklığa alışmış bebek bolca tensel temasa ihtiyaç duyacaktır.

Kucağa almayın, kucağa alışır! Bu fikrin doğru olmadığını, yanıltıcı olduğunu bilmeliyiz. Aksine tam da ihtiyaçları olan şeyi yapmış oluruz.Bebek, gaz sancısı olmasa da karnı aç veya altı kirli olmasa da ağlayabilir.Tek sebep dünyaya alışmaya çalışıyor olmasıdır.Bu sebep de gerçekten büyük bir sebeptir.

Annenin ev içi görevleri mümkün oldukça en aza indirilmeli,yardımcısı olmalıdır ki bebeğiyle bolca temas etsin karşılıklı alışma süreci sağlıkla tamamlansın.Bebeği beslerken onunla konuşmak,ninni mırıldanmak,başını ve tenini okşamak onu rahatlatacaktır.

Bazı bebekler çok fazla ağlar,kolik denilen gaz sancısı oldukça fazla rahatsız eder.Bebek gazını çıkaramadıkça rahatlayamaz.Özellikle akşamları  nedensiz ağlama krizleri olabilir.Başka bir sağlık sorunu yoksa yine ebeveynin sıcak dokunuşları,masajlar bebek için rahatlatıcı olacaktır.

Çocuk ve annenin iletişim 'dansı' biyolojik,fizyolojik ve duygusal olarak mükemmel bir şekilde tasarlanmıştır.Bebek ve anne en baştan itibaren iletişime geçmeye hazır ve donanımlıdır.Emzirme sırasında salgılanan kortizon hormonu gevşetici etki yaratır.Annenin sesi daha anne karnındayken alıştığı sestir.Yüzü,gözleri,ağzı ,burnu bebek için çok önemli bir görsel uyarıcıdır.

Bebeğinize dokunurken beyin gelişimine 'duyusal beslenmeyle' destek verdiğinizi unutmayın!

Kollarınızın sıcaklığında nazikçe tutmanız, gözlerine bakışlarınız,ismini söylemeniz,şefkat dolu sesinizle konuşmanız sağlıklı gelişimine en büyük destektir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.