Hava Durumu

Verimli ders çalışmak

Yazının Giriş Tarihi: 18.04.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.04.2021 06:30

Çocuklarımızın verimli çalışmalarını ve okul yaşantısında yeterli kazanımları elde etmelerini istiyoruz. Bu doğrultuda onlara sık sık ders çalışmalarını söylüyoruz. Peki çocuklarımız nasıl ders çalışacaklarını biliyorlar mı?

Çocuklarımızın çoğu neden çalışmaları gerektiğini ve nasıl çalışmaları gerektiğini bilmez. Bir süre sonra sadece yüksek not almak için ve aileleriyle öğretmenleriyle uyumlu olmak için çalışmaya başlarlar. Dolayısıyla ders çalışmak ve öğrenmek bir amaç değil araç haline gelir.

Yeni bir bilgiye erişmek, hedefini gerçekleştirmek amaç olduğunda çocuklarımız kendiliğinden ders çalışma sorumluluğunu oturtacaktır. Çünkü anlamak ve öğrenmek isteyen çocuk kendi çalışma yöntemini kendisi belirlemeye başlayacaktır.

NELER YAPALIM?

*Çocuklarımızın neden ders çalışmaları gerektiğini bulmalarına yardımcı olalım. Nedeni olan çocuk hayal kurar ve başarmak ister.

*Etkin olarak dinlemenin öneminden bahsedelim. Başarıda dinlemenin önemini vurgulayalım. Dersi dinlerken ortamdaki dikkat dağıtacak engelleri kaldıralım. Dinlemeye uygun pozisyonda oturmalarını sağlayalım. Özellikle uzaktan eğitim sürecinde etrafında online ders dışında telefon,tablet,televizyonun açık olmamasına özen gösterelim.Online ders esnasında da arka planda başka sayfaların açık olup olmadığını kontrol edelim.

*Gün içerisinde de en az 20 dakika fiziksel egzersiz yapmalarını olanak sağlayalım. Fiziksel egzersizlerle vücut serotonin diye adlandıran bir madde salgılar ve öğrenme verimi artar,kaygı azalır,uykuları düzene girer.

*Verimli çalışma yöntemlerinin temelinde düzenli ve süreklilik haliyle çalışma vardır. Belli sıklıklarda ve belli saatlerde yapılan düzenli çalışmalar verimliliği arttırır.Tavşan ve Kaplumbağa hikayesindeki gibi kararlılıkla çalışan öğrenciler başarıya ulaşırlar.

Düzenli ve kararlılıkla çalışmak için ise iyi bir planlama yapmak önemlidir. Günlük plan yapmak çocuklarımızın kaygılarını azaltır,unutmalarını erteler,zamanlarını etkin kullanmalarına imkan sağlar.Ne zaman çalışıp ne zaman dinleneceğini ne zaman eğleneceğini bilen çocuk için çalışmalar gözlerinde büyümeyecek ve verimli geçecektir.

*Ders çalışma verimini artırmak, dikkat sevilerini arttırmak, gün içerisindeki motivasyonunu arttırmak, aile içi ve arkadaşlar arası uyumu arttırmak için telefon, tablet ve televizyon faktörlerini de sınırlı kullanmak önemlidir.

*Uyku düzeni de günlük en az 7 saat en fazla 10 saat olarak planlanmak ve beslenme düzeninde de şekerli gıdaların miktarını sınırlı tutmak önemli olacaktır.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.