Hava Durumu

Sınavlar bilgi ölçer

Yazının Giriş Tarihi: 28.06.2020 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.06.2020 06:30

Binlerce öğrencinin girdiği seçme sınavları var ülkemizde. Bu hafta YKS sınavı yapıldı. Kimi öğrenciler sonuçtan memnun olacak kimileri sonuç yüzünden mutsuz olacak. Asıl önemli olan ise bu sınavlar öğrencilerimizin değerini ölçmüyor. Sınavın sonucu ne olursa olsun evlatlarımız bizim kıymetlilerimiz onlara bunu hissettirelim. Gençlerimizin kendilerini ve yeterliliklerini tanımalarıdır önemli olan. Hayattan ne istediklerini bulmaları olmalıdır asıl olan.

 Çevredeki olumsuz algılar kaygıyı yükseltirken, güven verici bir ortam kaygıyı azaltmaktadır. Çocuklarımıza sınav sonucuna odaklanmadığımızı ve onların istikrarla verdikleri emeğe odaklandığımızı vurgulamalıyız.  Ailenin duygu ve düşünce paylaşımı da empati de önemlidir. Bu noktada çocuğumuza onu anladığımızı dile getirmeliyiz. Sınavı yüceltmemeliyiz ve sınavın ölüm kalım sorunu olmadığını sık sık yinelemeliyiz.

Sınav sonrasında keyif veren etkinliklere yönelmeye ve ailece vakit geçirmeye önem vermeliyiz.

Şimdilik

Çin'de yoksulluk içinde yaşayan bir köylü varmış. Bu köylü yük taşımada kullandığı bir atı ve bir oğluyla yaşarmış. Bir gün köylünün atı kaçıp gitmiş. Köylünün komşuları, üzüntülerini bildirmek için köylünün evine gelmişler. Köylüler: "Ne kadar üzücü bir şey. Şimdi ne yapacaksınız? Sizin için çok üzülüyoruz" demişler. Yaşlı köylü "Şimdilik" demiş. Birkaç gün sonra atı, on tane yaban atıyla geri dönmüş. Komşular yaşlı köylüyü ziyaret ederek, "Çok sevinçli olmalısın, rahatladın bak işlerin yoluna girecek" demişler. "Şimdilik" demiş yaşlı köylü. Birkaç gün sonra yaşlı köylünün oğlu yabani atları eğitirken, attan düşüp bacağını kırmış. Köylüler yaşlı köylüye gelip, "Ne kadar kötü talih. Şimdi oğlunun yardımı olmadan ne yapacaksın. Çok üzülüyor olmalısın." demişler. "Şimdilik" demiş yine köylü. Aradan birkaç hafta geçmiş ve ülkede savaş çıkmış. Kralın askerleri köydeki yaşlı köylünün oğlu hariç bütün gençleri askere almışlar. Köylüler yine aynı heyecanla yaşlı köylünün evine gelip, "Ne kadar şanslısın. Oğlun seninle kaldı." demişler. Yaşlı köylü komşularına gülümseyerek, "Şimdilik" cevabını vermiş.

Bazı olaylar karşısında sakince "Şimdilik" diyebilirsek ne güzel olur, değil mi?

Sınav sonucu ne olursa olsun gençlerimiz çok değerliler. Değerli olduklarını vurgulayalım.

Gelecekleri hakkında konuşurken bu sınavın bir son olmadığını, olasılıklara karşı geniş olmamız gerektiğini dile getirelim.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.