Hava Durumu

Oyun, çocuğun zihnini öğrenmeye hazırlar!

Yazının Giriş Tarihi: 08.12.2019 06:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.12.2019 06:50

Oyun, sembolik düşünmeyi geliştirir, çocuğa planlama ve öz-düzenleme için deneyim olanağı sağlar. Oyunda yaratıcı ve imgesel bir durum vardır. Rollerin ve kuralların tanımlanması ve dilin kullanımı söz konusudur.

Erken yaşta düzenli olarak yaşıtlarıyla birlikte olma ve oyun oynama çocukların sosyal bilişlerini geliştirerek onların sosyal becerilerini arttırmaktadır. Oyun, sembolik düşünmeyi geliştirir, çocuğa planlama ve öz-düzenleme için deneyim olanağı sağlar. Oyunda yaratıcı ve imgesel bir durum vardır. Rollerin ve kuralların tanımlanması ve dilin kullanımı söz konusudur.

Günümüzde çocuklarımız telefona çok fazla maruz kalıyor. Ve UNUTULMAMALIDIR ki erken çocukluk dönemindeki fazla ekrana maruz kalmalar, ileriki yaşlarda dikkat eksikliği, hiperaktivite, otizm gibi sorunları doğuruyor. Dolayısıyla 3 yaş itibariyle sosyalleşmeye başlaması gereken çocuğun okul öncesi eğitime yavaş yavaş başlaması gerekir.

Birçok anne-babanın çocuğunun okul öncesi eğitime başlama yaşı konusunda kafası karışık. Çocuğun gittiği oyun gurubu da okul öncesi eğitimdir. Oyun gruplarının saati, gün sayısı ve anneli-annesiz olup olmadıkları değişiklik gösterir. Anneli-annesiz, her gün-haftanın belli günleri gibi.  Çocuk oyun grubunda arkadaşlarıyla oynayarak, birbirini gözlemleyerek ve iletişimde kalarak öğrenir. 3 yaş travmaya çok açık bir dönemdir. Bu nedenle eğitime başlarken onu güvendiğiniz biri yanında olmadan yalnız bırakmayın. Çocuk, anaokuluna annesi ya da ona bakan kişiyle alışmalıdır. Bu nedenle doğru başlangıç, önce çocuğun yanında anne ya da bakım veren kişiyle oyun grubuna gitmesidir.

Oyun grubunun düzenli olması önemlidir. İlk zamanlar haftada üç gün olsa da ideali hafta içi her gün olmasıdır. Çocuk annesi ya da ona bakım veren kişiyle oyun grubuna alıştıysa sonraki aşama önce bir, sonra bir buçuk saat şeklinde annesiz oyun oynamaya alışmasıdır.

Unutmayın okul öncesi eğitim, çocuğun okul hayatının başlangıcıdır ve doğru başlangıç, onun mutlu olmasını sağlar. Yanlış başlangıç, travma yaşamasına ve okuldan soğumasına neden olur.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.