Hava Durumu

İşlem öncesi dönem (2-6 yaş)

Yazının Giriş Tarihi: 10.05.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.05.2020 07:30

Bilişsel gelişim; bebeklikten yetişkinliğe kadar bireyin çevreyi ve dünyayı anlaması ve düşünme yollarının daha karmaşık ve etkili hale gelme sürecidir. İşlem öncesi dönem çocukların zihinsel gelişimlerinin çok hızlı olduğu dönemdir. Dolayısıyla çocuğun neyi neden yaptığını bilmek  çocuklarımızı çok daha iyi anlamımızı sağlayacaktır. Bu dönemle birlikte çocuklarda basit düzeyde simge ya da sembol kullanımı başlamaktadır.

Bu dönemde çocukların dili, çok hızla gelişir ancak geliştirdikleri kavramlar ve kullandıkları sembollerin anlamları, kendilerine özgüdür; çoğu zaman gerçek değildir. Dilin kuralları ve sözcüklerle oynayarak, komik cümleler ve sözcükler üretmekten çok hoşlanırlar. 2-4 yaşlarına çocuk, gözünün önünde bulunmayan ya da hiç mevcut olmayan nesne, olay, kişi, varlığı temsil eden semboller geliştirmeye başlar. Örneğin; 4 yaşındaki bir çocuk süpürgeyi at gibi kullanabilir. Bu yaşta sembolik oyun sıkça gözlenir. Sembolik oyunlar aracılığıyla çocuklar, çatışmalarını ortaya koyabilir ve dengelerini sağlayabilirler.

Yine bu dönemde çocuklar hayal gücünü etkin kullanırlar. Yemek yediğinde birden güçlü olacağını düşünebilirler.

Bu dönemdeki çocuklar ben merkezlidir. Olayları hiçbir zaman başkalarının bakış açısında ele almazlar. Sütü sevmeyen çocuk herkesin sütü sevmediğini düşünebilir.

Tek yönlü düşünürler. Çamaşır makinesinde sadece giysilerin yıkandığını düşünen çocuk ayakkabıların da makineye atılabileceğini görünce şaşırır. Her sabah kahvaltıda yumurta yiyen çocuk, o sabah yumurta yemezse kahvaltı yapmadığını düşünebilir.

Mantıksal düşünme tam olarak söz konusu değildir. Örneğin çocuk camdan sarkmaması gerektiğini bilir. Ama düştüğünde ne olacağını tam olarak bilemez.

Yine bu dönemde çocuklar bir arada oynuyormuş gibi gözükseler de aslında hepsi kendi bireysel oyunlarını oynarlar.

İşlem öncesi dönemde çocuğu şekillendiren en önemli  etken oyunlardır. Çocukların çok yönlü düşünmesine olanak sağlayacak. Aynı zamanda gerçek hayatın bağlantılarını sağlamlaştıracaktır. Dolayısıyla oyunlar aracılığıyla sağlıklı geçirildiğinde bir sonraki döneme de sağlıkla geçilecektir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.