Hava Durumu

İdeal çocuklar

Yazının Giriş Tarihi: 14.02.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.02.2021 07:30

Anne ve babalar olarak çocuklarımızın mükemmel olmalarını, donanımlı yetişmelerini istiyoruz değil mi? Lider kişilikli, okulda başarılı, enstrüman çalabilen, sporla ilgili, çok az TV veya tablet ile vakit geçiren, bolca kitap karıştıran olmalarını istiyoruz. Peki aile içi tüm bireyler aynı doğruda mı ,tüm bireyler aynı rutinleri gerçekleştiriyor mu? Aile içi toplantılar yapılıp kurallar ve sınırlar birlikte belirleniyor mu?

Çocuklarımızı yetiştirirken velileri olarak bazı istendik davranışları ve kazanımları barındırmalarını istememiz çok doğaldır. Belirli konularda aile olarak hareket etmemiz kazanımların istediğimiz yönde olmasını sağlayacaktır. Ne demek aile olarak hareket etmek?

Öncelikle  en az haftada bir kez aile toplantıları yapmaya özen gösterelim.Çocuklarımızın bizi anlayabileceği yaşa geldiği andan itibaren (genellikle 5 yaş ve üzeri) belirli günlerde  tüm aile üyelerinin bir araya gelerek  ortak okuma ve çalışma saatlerini,3T saatlerini,uyku saatlerini belirlediği ve hafta içinde yaşanılan olumsuz-olumlu durumları gözden geçirdiği aile içi toplantı zamanları olmalıdır.Bu toplantılar aile bağlarını güçlendirecek ve çocuklarımızın sorumluluklarını bilmelerini ve güvenli aidiyet bağları kurmalarını sağlayacaktır.

Çocuklarımız ödev yapmak istemiyor mu?

Bazı çocuklar ev ödevi yaparken istekli olurken bazı çocuklar istekli olmayabiliyor. Bu durumlarda gözden geçirmemiz gereken temel durum, evde herkesin uyacağı çalışma ve okuma saati var mı?

Anne mutfakta ev işleri ile ilgileniyorken baba TV ya da telefon izliyorken, ilgileniyorken çocuk ders çalışmak ister mi? Tabi ki istemeyecektir! Her aile üyesi örneğin akşam 19.30-20.30 çalışma saatine dahil olursa çocuklarımız da bu çalışma saatine uyum gösterecektir.

Uyku vaktinde uyumak istemiyor mu?

Aile bireyleri gece geç saatlere kadar TV izliyorken çocuklar akşam 10'da yanlarından ayrılarak yatağa gitmeyi çekici bulabilir mi? Ev içi uyuma ve uyanma saatlerine uyum olursa çocuklarımız da aile bireylerine ve kurallara uyum sağlayacaktır.

 3T (TV, tablet, telefon) ile fazla mı vakit geçiriyor?

Bizler çocuklarımıza belirlediğimiz 3T vaktine nasıl dahil oluyorsak çocukların bu 3T zamanına uyum sağlama istekleri o doğrultuda olacaktır. Anne baba sürekli TV ya da telefon ile ilgilenirken senin zamanın bitti diyerek çocuğun elinden tabletinin alınması ya da TV izlemesinin sonlandırılması çocuklarımızı inatlaşma yoluna götürmez mi? Tüm aile bireylerinin belirli 3t zamanı olmalı ve her üye bu ortak zamanda 3T ile ilgilenmelidir. Unutmayalım aile içi birliktelik ve uyum çocuklarımızın bizlere olan saygı, aidiyet ve uyumunun temel belirleyicisidir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.