Hava Durumu

Her çocuk farklıdır!

Yazının Giriş Tarihi: 14.06.2020 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.06.2020 06:30

Tuvalet eğitimi denince gözümüz korkuyor değil mi?

Yeni bir ebeveynseniz, daha önümüzde tuvalet eğitimi var, algısıyla aslında çok doğal ve kendiliğinden gerçekleşecek olan süreci büyütüp kocaman yapıyoruz. Çocuklar için bezi bırakmak karmaşık bir olaydır. Fakat anne-baba ne kadar sakin olursa ve bu süreci gözünde büyütmezse o kadar da kolay olacaktır.

Bir çocuğun başarılı olabilmesi için zihinsel ve fiziksel açıdan hazır olması gerekir. Çocuk 15. aydan sonra kıyafetinin ve bezinin ıslak olduğunu fark edebilir. Çişini mi, kakasını mı yaptığını ise 18-24 ay arası fark etmeye başlar. Ortalama 2,5-3 yaşından sonra ise mesane kontrolü gelişir ve çocuk tuvalete gitmesi gerektiğini söyleyebilir.

Bazı çocuklar çişini tutması gerektiğini bildiği son aşamaya kendiliğinden gelirken bazı çocuklar için biraz alıştırma yapmak gerekir. Bazen de fiziksel olarak hazır olan çocuklar bezini bırakmak için kendini hazır hissetmeyebilir. ÖNEMLİ olan diğer çocuklarla kıyaslamaya gitmemek, çocuk geriden geliyor diye panik yapmamaktır. 4 yaş sonrasında tuvalet eğitimi gerçekleşmemişse uzmana danışmalıyız.

Araştırmalara göre erkek çocukların mesane kontrolü kız çocuklarınınkinden daha yavaştır. Ve yine erkek çocuklar, kızlara göre ıslaklık hissine daha duyarsızlardır. Dolayısıyla eğer çocuk hazır görünüyorsa bunu değerlendirmelisiniz.

Çocuğunuz hazır mı?

'Kendim yapabilirim'ler çoğalmışsa çocuğun bağımsızlığı artıyor demektir.

*Kendi pantolonunu çıkarabilecek el becerisi gelişmişse kısa zamanda tuvalete kendisi oturabilir demektir

*Çiş ve kaka ayrımını biliyorsa ve tuvalete gitmesi gerektiğini fark edebiliyorsa,

*Bezi 3-4 saat kuru kalabiliyorsa çocuğunuz eğitime geçmek için hazırdır.

Unutmayalım, kendini özgür hisseden çocuk tuvalet eğitimi için oldukça istekli olacaktır. Acele etmeden, sorun haline getirmeden, çocuk hazır olduğunda eğitime başlamalıyız.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.