Hava Durumu

Haydi, biraz oyna!

Yazının Giriş Tarihi: 25.04.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.04.2021 06:30

Oyun çocukların kendi dünyalarındaki en güzel masaldır. Masallar ülkesidir. Duygularını aktaracağı öğrendiklerini uygulama ortamı bulacağı bir dünyadır.Bu dünya onların gizemidir.Bizler oynuyormuş gibi yaparak bu dünyaya giremeyiz.Gerçekten oynadıkları oyuna konsantre olarak zihnimi boşaltarak yanlarında olduğumuzda o dünyaya girebiliriz.

Peki neden önemlidir onların oyun dünyalarında olabilmek?

Oyun iletişimin başlıca aracıdır. Sözel iletişime henüz açık olmayan tam olarak sözel iletişimle kendini ifade edemeyen çocuklarımız  ya da iletişimden kaçınan çocuklarımız ile olan iletişimimiz için çok kıymetlidir.

Çocuklar adım adım büyürken duygusal ve zihinsel olarak yeni şemalar oluştururken çevresine uyum sağlar. Bu uyum sağlama sürecinde deneyimlerini içselleştirirler. Normal zihinsel gelişim gösteren çocuklar bakım verenlerine, ailesine karşı güven, sevgi ve bağlılık gibi şemalar geliştirir. Yaşantılarını canlandırmak şemalarını yeniden düzenlemek amacıyla oyun oynar. Çevre hakkında günlük ilişkileri hakkında yeni yeni deneyimlerini oyunlar aracılığı ile sunarlar.

 Unutmamız gereken püf nokta biz bu oyuna dahil olduğumuzda oyun içinde anne-babalık yapmamalıyız. Oyunu, oyunun akışını ve oyunun kurallarını çocuk şekillendirmelidir. Çocuk hükmedici bizler hükümsüz olmalıyız. Oyunun bir amacı yoktur. Oyunun giriş- gelişme-sonuç olarak ilerleyecek diye bir kuralı yoktur.Oyun anlık gelişir amaç oyun sırasında çocuğun karar verme ya da sorun çözme becerisini kazanmasıdır.

Çocukların gelişimlerine uygun ve aynı zamanda çocuğun ihtiyacına uygun oyuncaklar seçmek de oldukça önemlidir. Çok geliştirici bir oyuncak ya da çok ses getiren bir oyuncak ya da çocukluğumuzda çok sevdiğimiz bir oyuncak olduğu için değil çocuğumuzun ilgisine ve ihtiyaçlarına göre seçim yapmak önemlidir.

6 aydan küçük bebekler için renk ışık ve ses veren oyuncaklar,

2 yaşa kadar basit kule, bütünü ayıran oyuncaklar ya da az parçaları olan yap- bozlar, ses ve ışık saçan oyuncaklar,

3 yaş sonrası el becerisini geliştirecek aynı zamanda duyularına hitap edecek duyusal oyunlar, kum, oyun hamuru, kil hamuru vb.

Kas gelişimini destekleyen, dikkat becerisini güçlendiren, vücudunu uyum içerisinde hareket ettiren bisikletler, 3-5 yaş arası evcilik oyunları için gereçler, mutfak-doktor-tamircilik setleri, resim-sayı-eşleştirme oyunları,

6 yaş sonrası bisiklet, top eşliğinde oyunlar, sessiz sinema, taklit oyunları, bulmacalar, hafıza kartları, üç boyutlu maketler, akıl zeka oyunları çocukların dahil olmaktan keyif alacağı oyunlar olacaktır.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.