Hava Durumu

Hayatlara dokunabilmek

Yazının Giriş Tarihi: 28.03.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.03.2021 07:30

Bir adam okyanus sahilinde yürüyüş yaparken, denize telaşla bir şeyler atan birine rastlar.

Biraz daha yaklaşınca bu kişinin, sahile vurmuş denizyıldızlarını denize attığını fark eder ve "Niçin bu denizyıldızlarını denize atıyorsun?" diye sorar.

Topladıklarını hızla denize atmaya devam eden kişi, "yaşamaları için" yanıtını verince, adama şaşkınlıkla "iyi ama burada binlerce denizyıldızı var. Hepsini atmanıza imkan yok. Sizin bunları denize atmanız neyi değiştirecek ki ?" der.

Yerden bir denizyıldızı daha alıp denize atan kişi, "Bak onun için çok şey değişti," karşılığını verir.

 Kelebek Etkisini biliyor musunuz? Kelebek Etkisi Matematikte, bir sistemin başlangıç verilerindeki küçük değişikliklerin büyük ve öngörülemez sonuçlar doğurabilmesine verilen addır.

 YANİ, Amazon Ormanları'nda bir kelebeğin kanat çırpması, ABD'de fırtına kopmasına neden olabilir

Herkesin hayatını değiştiremeyiz fakat hayatını değiştirdiğimiz bir kişi başkalarının da hayatını değiştirebilir. Böylece hayatlara ve dolayısıyla evrene dokunmuş oluruz.

Çocuklarımız bizim kıymetlilerimiz. Onlar için her durumda, her şartta sınırları zorluyoruz değil mi? Çocuklarımız iyi bir eğitim alsın, iyi bir mesleği olsun,evi olsun,arabası olsun vb. güzel imkanları olsun isteriz.

Peki bizim çocuğumuz çok iyi bir hayata sahip olsa dahi karşısındaki bireylerle ve durumlarla karşılaştığında o birey ve durumlar çocuğumuzun hayatını etkilemeyecek mi? Evrensel bir iyilik hali...

Çocuk yetiştirirken benim çocuğum iyi olsun da diğer çocuklar beni ilgilendirmez anlayışıyla değil de, kaç çocuğa ulaşabiliriz onları yönlendirebiliriz anlayışıyla yola devam etmeliyiz.

Ve tüm bunların yanında çocuklarımızın da birtakım değerlere sahip olmalarını sağlayarak iyi hayat algısını kalıcılaştırabiliriz. Çocuklarımıza vicdan ve empati becerisini kazandırmalıyız. Arkadaşının üzüntüsünü anlayıp saygı duyabilen, dünya sorunlarına dahil olabilen, evrensellik ve insanlık bilincini kazanmış bireyler olmalarını desteklemeliyiz.

- Bizler de kendi duygu ve düşüncelerimizi net olarak söyleyelim. (Böyle davrandığında ben de böyle hissediyorum.)

-Çözüm önerisinde bulunmasak da yanında olduğumuzu belirtelim. (Oyuncağın kırılmış, üzüldüğünü görüyorum, canım ben senin yanındayım, sarılalım.)

(Okulda arkadaşınla tartışmışsın, bu durum seni üzmüş ama ben senin yanındayım.)


 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.