Hava Durumu

Hareketli çocuklar

Yazının Giriş Tarihi: 13.12.2020 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.12.2020 06:30

Okul öncesi dönemdeki çocuklarımızın gelişim ve kişisel özellikleri birbirinden farklıdır. Ama genellikle 3-6 yaş çocuklarında fazla hareketlilik belirgindir.Öyle ki çoğu zaman yetişkinlerden kat kat fazla hareket etmektedirler. Ama bu durum bizim çocuğumuzda davranış problemi var anlamına gelmemelidir.Bir çok aile çocuklarında dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısını düşünmeye başlar. Halbuki çocuklarımızın bizden çok hareket etmeye ihtiyaçları vardır. Özellikle pandemi döneminde dört duvar arasına sıkışan çocuklarımız doğadaki hareket imkanı kısıtlı olan ve ekrana maruz kalan çocuklarımız daha fazla hareket etmeye ihtiyaç duymaktadırlar.

Hareket etme ihtiyacı olan çocuk bizim için oldukça fazla karıştıran, koltuklara ya da ulaşabildiği yüksek yerlere tırmanan hatta yaramazlık yapan aşırı hareketli çocuk oluveriyor. Çocuklarımızın olumsuz yaptıklarını görmezden gelmeye çalışmak ya da kısaca uyarıp konuyu uzatmamak çocuklarımızla aramızdaki iletişimi pozitif ve güçlü tutmak adına etkili olacaktır.Aynı zamanda  yaptıkları olumlu davranışı anında ve çok abartmadan takdir etmek en doğru yol olacaktır.

NELER YAPALIM?

*Çocuklarımızın hareket etme ihtiyacını karşılamak adına evde yapılabilecek basit ama çok yararlı egzersiz videolarına çeşitli kaynaklardan kolayca ulaşabilmekteyiz. Her gün düzenli egzersiz yapmaları çocuklarımızın hareket ihtiyacını karşılamasına ve depresif duygu durum gelişmesine engel olmaktadır. Ayrıca günlük egzersizler uykuya geçmeye  ve uyku kalitesine de yardımcı olacaktır.

*Tv ya da ekran sürelerini oldukça kısa tutmaya özen gösterelim.

*Boğuşmaca, zıplama, atlama, koşma gibi aktif oyunlar oynamasına olanak sağlayalım.

*Ev işlerinde yardımcı olmasına koşullar dahilinde izin verelim.

*Gün içinde taşıyabilecekleri ağırlıkta eşya taşımalarına, itmelerine, çekmelerine olanak sağlayalım.

RAHAT DURMASI İÇİN ISRARCI OLMAYALIM!

HAREKETLİ ÇOCUK, GELİŞEN ÇOCUKTUR!

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.