Hava Durumu

Güvenmek

Yazının Giriş Tarihi: 10.01.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.01.2021 06:30

Çocuklar sadece bedenen değil, ruhen de gelişmektedir. Her çocuk saygın bir birey olma yolunda ilerlerken en büyük desteği ailenin ona güvenmesi oranında alacaktır. Çocuklara güven duygusunu kazandırmanın en etkili yöntemi ise onları birey olarak görmekten geçiyor. Onların oyunlarını, hayallerini, mutluluklarını, öfkelerini önemsemeliyiz. Onların günlük rutinlerinde seçim yapmalarına izin vermeliyiz. Karar vermelerini desteklemeliyiz. Çocuklarımız kendilerinin değerli olduğunu hissetmelidir. Ev içinde söz sahibi olmasına olanak sağlayarak, kurallar konulurken fikirleri alınarak, fikirlerini önemseyerek bunu mümkün kılabiliriz. Aşırı koruyucu, mükemmeliyetçi, tutarsız anne ve baba tutumlarıyla büyüyen çocuklarda da özgüven eksikliği gözlenebilir. Hoşgörülü ve sağlıklı bir anne-baba tutumunu benimsememiz gerekiyor. Sevgiyi ve eğitimdeki disiplini dengeli bir şekilde barındırmak ve çocuğun temel ihtiyaçlarını olumlu şekilde karşılamak oldukça önemlidir. Bu tür ailelerde yetişen çocuklar yapıcı, yaratıcı, özgüveni yüksek, sosyal ilişkilerinde başarılı ve davranışlarının sorumluluğunu alabilen bir kişilik geliştirirler.

Sultan 2.Murat'ın oğlu Fatih Sultan Mehmet 12 yaşında tahta geçtiğinde büyük bir sorumluluk ve güven ile baş başa kalıyor. Henüz 12 yaşında olan Fatih Sultan Mehmet için belki bir oyun ilk başlarda. Babası tahtı bırakıp kenara çekiliyor. Sorumluluk çok büyük ,savaş var ve tüm saray endişeye kapılınca Fatih Sultan Mehmet babasına bir mektup yazıyor ve babasını geri çağıyor.Babası 'oğlum padişah sensin,ordunun başında sen olacaksın, ben gelmiyorum 'diye cevap alıyor.Sonra Fatih Sultan Mehmet güçlü bir mantık içeren meşhur sözünü içeren bir mektup daha gönderiyor. "Babacığım eğer padişah siz iseniz, geliniz ordularınızın başına geçiniz. Eğer padişah ben isem, ben emrediyorum, gelin ordularımın başına geçin..."

Ve babası ordunun başına, tahta geçiyor. 19 yaşına gelene kadar, tekrar tahta geçene kadar, 7 yıl boyunca Fatih Sultan Mehmet sorumluluk sahibi, kendine güvenen bir sultan olarak kendini yetiştiriyor.

Çocuklarımıza güvenelim...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.