Hava Durumu

Erken yatan çocuklar daha mutlu

Yazının Giriş Tarihi: 07.06.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.06.2020 07:30

Uyku yalnızca bir dinlenme aracı değildir. Uyku, beyin başta olmak üzere tüm organların rejenerasyonu için şarttır. Uyku sırasında stres hormonları azalırken büyüme hormonu salınımı artar. Bu sayede uyku sırasında vücut kendini onarır, yeniden yapılandırır, protein sentezi artar ve vücut kendini yeni güne hazırlar. Çocukların fiziksel ve bilişsel gelişimi için vaktinde ve yeterince uyku çok önemlidir.

 Pek çok dikkat dağıtıcı unsur nedeniyle çocuklar erken yatmak istemezler. Uyumaya gitme zamanı hakkında aile ile çocuk arasında savaş değil barış ortamı yaratmak bu problemlerin çözümünü sağlayacaktır.

En geç 22.00!

Neden mi?

*Geç yatmak çocukların konsantre olmalarını zorlaştırır.

*Çocukluk çağı obezitesinde büyük ölçüde etkendir.

* Hiperaktivite ve depresyon riskini arttırır.

Araştırmalara göre erken yatıp erken kalkan çocuklar, Sirkadiyen Ritm denen 24 saatlik gece-gündüz ritmine biyolojik olarak uydukları için hem fiziksel hem zihinsel açıdan uyanıklık ve uyku evrelerini de ideal şekilde deneyimleyebiliyorlar. Dolayısıyla sağlıklı ve doğal bir uyku düzenine sahip olan çocuklar genel olarak daha mutlu ve daha sağlıklı olurlar.

Uyku Alışkanlığını nasıl düzeltelim?

Öncelikle uyku saatini her gece 20 dakika erkene çekerek deneyebilirsiniz. Her gece 20 dakika fazladan uykunun zamanla çok büyük değişiklik yaratacağını göreceksiniz.

Tüm aile bu sürece dahil olmalı. Ebeveynleri ve kardeşleri de yattığında, çocuk için dinlenmeleri gerektiğini anlamak kolaylaşır. 

VE düzenli uyku zamanı ritüeli oluşturabilirsiniz.(Diş fırçalama, pijama, okuma vb.)

Uyku öncesi masal ve rahatlatıcı bir müzik; badem yağı, papatya ya da lavanta yağı ile masaj yapmak uykuyu çocuk için sevimli hale getirilebilir.

UNUTMAYALIM! Uyku saatinden önce ekran zamanı çocuklarda da uyku sorunlarına yol açabilir!

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.