Hava Durumu

Duygusal ihtiyaçlar

Yazının Giriş Tarihi: 07.03.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.03.2021 07:30

Çocukluk dönemi yaşam döngüsünde, gelişim aşamalarında en kritik dönemdir. Çocukluk dönemine yapılan yatırım tüm yaşamımıza yansıyacaktır. Çocukluk dönemine yapılacak kötü yatırımlar, ihmaller, hatalı tekrarlanan davranış ve tutumlar birçok açıdan yetişkinlik dönemimizi ,tüm yaşamımızı olumsuz etkileyebilir ve psikolojik sağlamlığımızda risk faktörü olabilir.

Çocukluğumuzda incinirsek hassas olacağımızı ve bu hassaslığın psikolojik sağlamlığımızı etkileyeceğini geçen hafta konuşmuştuk. Hassaslık özellikle öfke patlamaları olarak karşımıza çıkabilir. Bu durum çocukluğumuzdaki incinmişliklerin, olumsuz duyguları bastırmamızın sonuçlarıdır. Ve bu incinmişliklerin sebebinin birinin cezalar olduğunu bir diğerinin duygusal ihtiyaçlar olduğunu hatırlayalım.

Duygusal ihtiyaçlar çocukların ve dolayısıyla yarının yetişkinlerinin psikolojik olarak sağlıklı bir şekilde gelişmesi için temel ihtiyaçlardır. Aileye güvenli bağlanma 'sevgi' ve 'güven' olarak tanımlayabiliriz. Güvenli Bağlanma da koşulsuz sevgi ve güven odaklı, güvenlik, tutarlılık, bakım, kabul, aidiyet hissini içerir. Öncelikle bebek ve anne arasında başlayan sevgi, ilgi, şefkat temelli ihtiyaçların giderilmesi süreci sağlıklı bir şekilde ilerlemelidir. Babanın da sürece dahil olmasıyla aidiyet kavramı gelişecektir. Anne ve babasıyla duygusal ve tensel temas halinde olabilen çocukların seviliyorum ve güvendeyim hissi oluşacaktır. Bu da çocuğun hem kendisine hem de dış dünyada karşılaşacağı diğer kişilere karşı güven duymasına ve rahat ilişki kurmasına olanak sağlayacaktır.

UNUTMAYALIM!

Annesi ve Babası olan çocuklar kendilerini dev sanırlar. Evi olan, babası olan çocuğun ayakları yere öyle sağlam basar ki...Babası çocuğunu omzunda gezdiriyorsa, çocuk babasının saçını çekebiliyorsa, boğuşmaca oynayabiliyorlarsa baba-çocuk arasında duygusal bağlar gelişiyordur.

Anne çocuğun yanına oturup oyun oynayacak vakti yaratabilmişse, çocuk annesinin yanaklarını okşayabiliyorsa, anne çocuğuyla sohbet edebiliyorsa, ağladığında sarılıp sakinleştirebiliyorsa anne-çocuk arsında duygusal bağlar gelişiyordur.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.