Hava Durumu

Çocukların inatlaşma dönemleri

Yazının Giriş Tarihi: 07.02.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.02.2021 06:30

1 yaş sonrası bebekler hareketlenirler. Kendilerini ve etrafındakileri keşfetmeye başlarlar.Sosyal becerilerini geliştireceği,ellerini iyi kullanmaya başlayacağı,koşmayı,oyun oynamayı öğreneceği dönemdedirler.Aslında pedogojide özerk dönem diye adlandırılan bağımsız hareket etmek istediği dönemdir bu.'2 yaş sendromu' diye atfedilmiş dönemde bağımsızlık arayışıyla dünyayı keşfetmeye çalışan bebekler çeşitli riskli durumlar ile karşılaşırlar ve ailenin kaygılanarak gerektiğinden fazla endişeli ve müdahaleci tutumları inatlaşmayı başlatır.Sınır çizmek ,müdahaledeki dengeyi korumak oldukça zorludur.

Neler yapmalıyız?

*Aile sınır çizmekten vazgeçmemelidir. Çocuğun tüm isteklerine uyum sağlamamalıdır. Çünkü bebeğin rehbere ihtiyacı vardır. Olumsuz duygularla karşılaşmaya ve uyum sağlamayı öğrenmeye de ihtiyacı vardır.

Örneğin bebek kesici aletleri eline aldıysa 'Merak ettin ve bıçağı eline aldın;  bu aleti sadece anne ve babalar kullanabilir, biz elmayı kesmek için kullanıyoruz ve kaldırıyoruz' gibi kısa, net ve ben diliyle kurulmuş bir açıklama yaparak elinden almalıyız.Aycıca bunun gibi riskli durumlarla karşılaşmamak için kesici aletleri,  çaydanlık vb. sıcak eşyaları çocuğun ulaşabileceği alandan uzaklaştırmalıyız.

Çocuk ısrarcı olduğunda ve ağladığında engellendiği için ağladığını bilmeliyiz ve süreçte sakince sarılmak, yanında olduğunu ifade etmek çocuğun bu duyguyu olumlu bir şekilde tanımasına olanak sağlayacaktır.

! Çocuk  tehlikeli bir durumda engellendiği için ağlama ve tutturma sürelerini uzattığında ailelerin dikkat etmesi gereken çocuğun farklı bir ihtiyacının olabileceğinin göz önünde bulundurulmasıdır.(Beslenme ihtiyacı, aileyle yeterince iletişim kuramamış, özlemiş olabileceği, yeterince oynamamış olabileceği, enerjisini boşaltabileceği aktivitelerin yetersizliği vb.)

UNUTMAYALIM!

1 yaş sonrası çocukların gün içinde yeterince hoplamaya, zıplamaya, koşmaya, duyusal oyunlar oynamaya, aile bireylerine temas ederek onlarla iletişim kurmaya, çevresini keşfetmeye,sosyal alanda çevresiyle iletişim kurmaya ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaçlar karşılanmadığında inatlaşma ve aile bireylerine uyum sağlamama şiddetlenecektir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.