Hava Durumu

Çocuklarda olumlu davranışları yakalayalım!

Yazının Giriş Tarihi: 11.04.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.04.2021 07:30

Anne ve babalar çocuklarının üzülmelerini,kırılmalarını,hata yapıp zor durumlarda kalmalarını istemedikleri için ve çocuklarının geleceklerini şekillendirmeyi her an akıllarında tuttukları için çocuklarının olumsuz davranışlarını gördüklerinde ikaz edeyim,uyarayım düşüncesiyle çocukların olumsuz davranışlarına odaklanabiliyorlar.Araştırmalar, ebeveynlerin çocuklarının tehlikeli olmayan bazı önemsiz davranışlarını görmemezlikten gelmelerini önermektedir.Olumsuz davranışa odaklanmak yerine görmezden gelerek olumlu davranışı yakalamak olumlu davranışları arttıracaktır.Çocukların olumlu davranışlarını yakalayıp,onlar ile ilgili olumlu davranışını öven taktir cümleleri olumsuz davranışları azaltarak olumlu davranış sıklığını arttıracaktır.Olumlu davranışı uygulamayı becerdiğini gördüğünüzü vurgulamak, memnuniyetinizi ifade etmek ve sevdiği istediği bir ödülle motive etmek bu davranışına devam etme olasılığını güçlendirecektir. Daha önce yatağını toplamayan çocuğumuzun yatağını topladığında bu davranışına yönelen övgü çocuğumuzun her sabah yatağını toplama eylemini gerçekleşmesini sağlayacaktır.Ya da ödevini zamanında yaptığında birlikte oyun oynamak ya da birlikte keyifli vakit geçirmek çocuğun ödevini zamanında yapma eyleminde kalıcılık sağlayacaktır.

Özellikle okul yılları başladığında ailelerin çocuklarının ders çalışıp çalışmadığı eylemleri üzerinde telkinleri ve söylevleri çoğalıyor. Çocuk bizden istemedikçe söylev ya da ders vermek daha fazla direnç yaratır. Davranışı güçlendirmek için iyilikler ya da kötülükler hakkında uzun söylevler verildiğinde çocuklar işbirliğinden uzaklaşırlar. Dokuz yaşından küçükler buna hazır değillerdir, dokuz yaşından büyükler ise bu öğütleri dinlemezler. Olumsuz davranış karşısında da seçenek olarak birkaç alternatif davranışın sunulması da olumlu davranışı kazandırmada etkilidir. Örneğin ders çalışmak istemeyen çocuğumuza "Dersini yalnız mı çalışmak istersin yoksa benimle mi çalışmak istersin?" Ya da "Ödevini yemekten önce mi yapmak istersin yoksa sonra mı? dediğimizde çocuk mutlaka ders çalışması gerektiğini algılar ve bu konudaki kararlılığımızı hissederse iki seçenekten birini tercih eder.

Olumlu dil kullanarak,olumlu davranışlarına yönelerek,olumlu davranışlarını taktir edip ödüllendirerek,keyifli anlarımızı çoğaltarak çocuklarımızı sorumluluk sahibi,mutlu,saygılı ve yüreği sevgiyle dolu bireyler olmaları yönünde destekleyebiliriz.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.