Hava Durumu

Çocuklar ve 3T

Yazının Giriş Tarihi: 06.12.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.12.2020 07:30

Okul öncesi dönemdeki çocukların dijital teknolojiyi doğru kullanması çocukların öğrenme, okul başarısı ve bağlılıkları üzerine olumlu etkiler yapabilir. Ancak sınırlandırılmamış ve doğru kullanılmayan dijital teknoloji olumsuz iletişim, obezite, uyku bozuklukları, dil  gelişiminde gerilik ve bunun gibi birçok alanda olumsuz etkiler meydana getirecektir. Evde kaldığımız sürelerin çoğaldığı bu günlerde sıkıldım diyerek dijital teknolojiye oldukça fazla yönelen çocuklarımıza çatışma ortamı yaratmadan ekransız vakit geçirmeye uygun ortamlar sağlanmalıdır.

Gün içerisinde iki saatten fazla dijital teknoloji kullanımı çocuğun çevresi ile temasını azaltacak ve aileyle olan iletişimini olumsuz etkileyecek aile içi paylaşma becerilerinin azalmasına sebep olacaktır. Ayrıca çocukların teknolojik cihazlarla uzun süre aynı pozisyonda vakit geçirmeleri, kas ve iskelet sisteminde problemlere neden olmakta, büyük ve küçük kas becerilerini, el ve göz koordinasyonu gibi kaba ve ince motor gelişimlerini de olumsuz etkilemektedir.

Dijital teknolojiyi nasıl sınırlandıralım?

Aile çocuğun kültürünü öğrenerek içselleştirdiği yerdir. Boş zaman davranışlarını değerlendirmeyi öğrendiği ilk sosyal çevresidir. Bu sebeple ebeveynler çocuklarına nasıl model olduklarını dikkatli bir şekilde gözlemlemelidir.

Çocuğumuza bir günde yasaklar koyarak sınırlandırmamız mümkün olmayacaktır. Böyle bir tutumda çocuklar itiraz edecek ve çatışma ortamı oluşacaktır. Teknoloji ile geçirdikleri süreyi aşamalı olarak azaltmak uygun olacaktır.

*Çocukları televizyon ya da telefon ya da tabletten uzak tutmak için alternatif etkinliklere yönlendirmeliyiz. Özellikle birlikte vakit geçirme ve eğlenceli ortamlar oluşturmaya dikkat etmeliyiz.

*Ailenin birlikte vakit geçireceği, aile oyunları oynadığı belli zamanlar olmalıdır. Çocuklar bu zamanlarda ailenin diğer üyelerinin de etrafında teknolojik araçlar görmemelidir.

*Teknolojik araçların olmadığı alanlar belirlemeliyiz. Örneğin çocukların da mutfak etkinliklerine dahil olması ve bu alanda teknolojik araçların olmaması uygun olacaktır.

*Ailenin tüm üyelerin teknolojik araçlar olmaksızın okuma yaptığı okuma saatinin olması uygun olacaktır.

*Çocukların kas ve iskelet sisteminin çalışacağı aktiviteler yapmasına olanak sağlanmalıdır. Ailece bisiklet sürmek, dans etmek, basketbol oynamak, futbol oynamak vb.

Evde kal günlerimizde teknoloji kullanımının sınırlandığı aile içi iletişimin ve paylaşmanın arttığı mutlu anılarımızın çoğaldığı günlerimiz bol olsun.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.