Hava Durumu

Çocuk resimleri

Yazının Giriş Tarihi: 23.08.2020 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.08.2020 06:30

Okul öncesi dönemde resim, çocuğun kendi duygu ve düşüncelerinin bir ürünü olduğu için önemlidir. Kendisini tam olarak ifade edemeyen çocuk, resim aracılığıyla iç dünyasını ifade edebilir. Çocuk resmi, çocuğun zihinsel-duyumsal-devimsel gelişim evrelerine bağlı olarak onun iç dünyasındaki gizli duygularını yansıtır, yaşanmış bir deneyimini anlatır.

Örneğin 4-6 yaş grubu çocuklarda insan resmi önemlidir. Bu dönemde çocukları kendilerine anlamlı gelen diğer kişilerin resimlerini yaparlar. Anne-baba-kardeş vb. dolayısıyla çocuğun hayatındaki önemli kişileri ve bu kişiler ile olan iletişimi anlaşılır. Çocuğun önem verdiği ve güvendiği kişiler arasındaki iletişimi ifade ediş biçimi oluverir çizdiği aile resmi. Çocukların çevresinde yer alan insanlar, evler, ağaçlar yeni keşfettiği hayatında önemli bir yere sahiptir. Bunları çizerken aslında çizdiklerinden daha fazlasını anlatırlar. Ev, aile hayatında şefkat ve güvenliği temsil eder. Ev çizilmişse çocuğun kendisini güvende hissettiği anlaşılır. Bununla birlikte hayvanlar, güneş, ay yıldız, ağaç da genelde ailenin bir parçası olarak resme eklenirler. Çünkü çocuğun hayatında doğaya ihtiyacı vardır ve hayatı ev ile sınırlanmamalıdır.

Çocuğun kendini özgürce ifade edebilmesi için resim etkinliğine dahil olması oldukça önemlidir. Aile-öğretmen bu doğrultuda çocuğu cesaretlendirebilir. Resim dolayısıyla çocuğun kaygıları varsa kendisi dağıtabilir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.