Hava Durumu

Çocuğum her şeyi kendi yapmak istiyor

Yazının Giriş Tarihi: 08.03.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.03.2020 06:00

Yetişkinlerin de çocuklarında hayatlarında belli kritik dönemler vardır. Çocukların 3-6 yaş dönemine denk gelen benmerkezci dönemlerinde duyguları oldukça karmaşıktır. Çocuk, ego'sunu, yani benliğini bu dönemde keşfeder. 3 yaştaki çocukların en sevdikleri kelimelerin "hayır", "ben", "ben yapacağım" olduğu görülebilir. İnatçı ve kararlı tutumları, isteklerine "hayır" dendiğinde geçirilen öfke nöbetleri ve ağlama krizleri hep bu dönemin karakteristik özellikleridir. Genelde 2,5-3 yaş civarındaki tüm çocuklarda bu davranışların zaman zaman gözlenmesi çok doğaldır.

Bu dönemi sağlıklı geçiren çocuklar, diğer gelişim dönemlerinde de sağlıklı olacaktır. Çocuklar ile inatlaşılmamalı ve ısrarcı olduğu durumda dikkati dağıtılmalı ya da alternatif sunulmalıdır.

Yine bu dönemde model olmak önemlidir. Çocuğumuzun bağırmasını istemiyorsak günlük hayatımızda bağırarak bir şeylerin oluru için tepki vermemeliyiz. Nezaketli davranmasını istiyorsak biz de nezaketli davranmalıyız. Kitap okuma alışkanlığı kazanmasını istiyorsak bizleri kitap okurken görmeliler.

Paylaşmaları için zorlanmamalılar. Çocuk istemeyerek paylaşırsa mutsuz olacak ve paylaşmayı öğrenmesi zorlaşacaktır.

 Bu dönemde çocuklar artık kendi öz bakımlarını karşılayabilecek birçok beceriye sahiptirler. Kendi kendine yemek yemesine, giyinip soyunmasına, temizlik ihtiyaçlarını karşılamasına fırsat vermek olumlu olacaktır.

Ve yine bu dönemde çocuğunuz çevresine isteklerini belirtecek ve sosyal ilişki kurabilecek dil gelişimi düzeyine ulaşacaktır. Kendilerine söylenenleri, yönergeleri dinleyebilecek ve anlayabilecek yeterliliktedirler. Dolayısıyla bu yaş çocuğun sosyal bir grubun parçası olmaya en hazır olduğu yaştır. Kreşe gitmesiyle anneye olan bağımlılığın yerini kendine güven almaya başlar.Ve çocuğumuz gruba dahil olmayı ve grupla hareket etmeyi öğrenecek benmerkezci olduğu dönemi sağlıklı atlatacaktır.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.