Hava Durumu

Bayramlar ve çocuklar

Yazının Giriş Tarihi: 16.05.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.05.2021 06:30

Ramazan Bayramı, bolluğun, birlikteliğin ve beraberindeki bereketin bayramıdır. Küresel salgın devam ederken bu yıl da bayramımızı yakınlarımızla yüz yüze birlikte olmadan geçirdik. Bir dönem 'nerede o eski bayramlar' diyerek her birimiz çocukluğumuzdaki bayramları özlemle anardık. Bu dönem ise çok değil iki yıl önceki bayramlarımızı özlemle anıyoruz. Uzun zamandır görmediğimiz büyüklerimize gider kalabalık ve mutluluğu harmanlardık. Çocuklarımız el öper büyüklerinden harçlık alır, şeker toplardı. En güzel bayramlıklar geceden hazırlanır, heyecanla sabahı beklerdi çocuklarımız. Özel günlerimiz çocuklarımıza anlatılırken, özümsetirken çocukların somut deneyimleri önemlidir. Çünkü çocukların zihin yapıları yetişkinlerinkinden oldukça farklıdır. Çocuklar yaparak-yaşayarak anlamlandırırlar yeni durumları. Yeni şemaları oluştururken deneyimlerle şekillendirirler.

Çocuklar 4-7 yaşlar arasında "Sezgisel Düşünme" dönemindedir. Gerçekler ve kurguları ayırt edemeyebilirler. Bu dönemde yeni yeni insanların aynı durumlar ile ilgili farklı düşünceleri olabileceğini anlayabilirler. Dolayısıyla gelenekler ve değerler aktarımında deneyimler önemlidir.

 7-11 yaşlar arasında "Somut İşlemler" dönemindedirler. Bu dönemde çocuklarımız zihinsel açıdan pek çok beceri kazanır. İnsan ilişkileri, süreçleri, zihinsel olarak problemleri düşünme, kuralları anlama, sebep-sonuç ilişkisini kavramaya başlarlar. Giderek somut objelerin yerini semboller almaya başlar. Kuralların nasıl oluştuğunu, gelenekleri ve değerlerleri anlamlandırabilirler.

11-15 yaşlarda "Soyut İşlemler" dönemindedirler. Çocuklarımız birlikte soyutlama, her konuda kuramları formüle etme, gerçek olandan başka olasılıklarla ilgilenme, gerçek dünyanın ötesinde kavramlarla düşünme başlar. Artık gerçek nesnelere uygun semboller olmadan akıl yürütebilir, kuramdan yola çıkarak olay ve olguları açıklayabilirler. Bayramlar ve değerlere hakim olabilirler.

Özel günlerimizi sağlıkla, birlik ve beraberlikle çocuklarımıza yaşayarak anlatabileceğimiz, somut kazanımlara dahil olabileceğimiz günlerimizi sabırsızlıkla bekliyoruz.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.