Hava Durumu

Babalar ve çocukları

Yazının Giriş Tarihi: 27.10.2019 07:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.10.2019 07:00

Çocuğun gelecek yıllarda yakın ve uzak çevresi ile kuracağı ilişkilerde, babası ile kurduğu ilk ilişkilerin etkisi büyük olacaktır. Çocuklarının gelişimleri üzerinde olumlu ve kalıcı bir etki bırakmak isteyen bir baba, çocuklarıyla etkin bir iletişim içerisinde olmak durumundadır. Babası ile etkin paylaşım içinde olan çocuğun psiko-sosyal uyumu olumlu etkilenecektir. Babalarıyla yakın ilişkisi olan çocukların zihinsel becerilerinde artışlar görülür. Aynı zamanda araştırmalar da gösteriyor ki babalarıyla yakın ilişki içinde olan, onlarla zihinsel beceri isteyen oyunlar oynayan çocukların; dil gelişimi ve problem çözme becerilerinde diğerlerine oranla ciddi farklar görülmektedir.

Çocuklar özellikle erken çocukluk döneminde babalarının kendilerini izlemelerinden, fikir vermelerinden, yeni şeyler öğretmelerinden aslında kısacası babalarıyla birlikte olmaktan son derece keyif alırlar. Çocuklar babalarıyla birlikte vakit geçirdiklerinde duyguları tanımlama, diğer insanların duygularını anlama gibi sözlü iletişim becerilerinde farklı deneyimler yaşarlar. ETKİN BABALIK yapan babaların çocukları, arkadaş ilişkilerinde daha az sorun yaşamakta, kolay arkadaş edinmekte, sosyal becerileri daha çabuk öğrenmekte ve kullanmakta ve liderlik özellikleri gösterebilmektedirler.

BABALAR ÇOCUKLARIN HAYATINDA ÖNEMLİ BİR YERE SAHİPTİR.

Çünkü baba, çocuğun dış dünyasıdır. Büyümekte olan bir çocuğun örnek alabileceği bir erkek modeline gereksinimi vardır. Erkek çocuğun kendi cinsiyetine uygun kimliği, babanın davranışlarından ve ailede yerine getirdiği görevlerden gözlemde bulunarak ve taklit edip örnekleyerek şekillenecektir. Ona göre baba yeterliliğin sembolüdür. Başarının anahtarıdır.

Kız çocuğu için baba, gücün sembolüdür, o güç özgüveni, geliştirir. Özüne güvenmek, hayata güvenmek, aile içinde önce babadan gelen sevgi ve kucaklanma ile olur. Babasını gözleyerek ve onunla etkileşime girerek, karşı cinsin davranışlarını ve karşı cinse nasıl bir tavır geliştireceğini ve nasıl bir erkeği seçeceğini babasından öğrenir kız çocuğu.

Babaların çocukları için yapabileceği en önemli şey, onları karşılıksız ve beklentisiz sevmektir. Sevdiğini sık sık hissettirmektir. Babasıyla etkileşim halinde olan çocukların baba-çocuk bağı güçlü olur. Babasını sevdiği için üzmek istemediği için uyumsuz davranışlardan kaçınırlar.

Babası otoriter olan ve az ilgilenen çocuklarda utangaçlık, çekinme gibi kişilik özelliklerine daha sık rastlanmaktadır. Babası ilgilenen ve sevgi gösteren çocukların arkadaşlarıyla ilişkileri daha iyi olmakta ve bu grupta liderlik özelliği taşıyanlara daha sık rastlanmaktadır.

BABANIN FAZİLETLERİ ÇOCUKLARIN SERVETİDİR.

BABALAR! Çocuklarınızla şişe devirmece oynayın. Yastık savaşı yapın. Oğullarınızla yemek yapın. Kızlarınızla ampul değiştirin. Birlikte öğrenin. Birlikte şarkı söyleyin. Birlikte doğayı keşfedin. Çocuğun bakımı için sorumluluk alın. Bolca sarılın. VEE NE YAPARSA YAPSIN ÇOK SEVDİĞİNİZİ VE SEVECEĞİNİZİ SÖYLEYİN.

PELERİNİ OLMAYAN SÜPER KAHRAMANLARA  "BABA" DENİR.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.