Hava Durumu

'Baba' huzur ve güven kaynağıdır!

Yazının Giriş Tarihi: 20.06.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.06.2021 07:30

Çocuğun babaya olan ihtiyacı her gelişim döneminde devam eder. Babanın varlığı çocuğunu rahatladır,çocuk huzurludur ve kendisini güvende hisseder.Mevlana Celaleddini Rumi "Çocuk ,babanın sırrıdır!"derken aslında babanın çocuğun gelişimindeki baba rolünün önemini çok duru anlatmıştır.Çocuğun kişilik gelişiminde baba figürünün önemi birçok araştırmada da somut olarak gözlemlenebilmiştir.Araştırmalarda özellikle babasından ilgi ve sevgi gören çocukların daha sosyal olduğu,liderlik özelliklerini taşıdıkları,uyumlu ve mutlu oldukları belirlenmiştir.Özellikle de baba-çocuk ilişkisi ve çocuklardaki  davranış problemleri ilişkisi incelendiğinde,babalarıyla olumlu ilişkiler içerisinde olan çocukların daha az davranış problemi gösterdiği görülmüştür.

Geçmişten günümüze değişen toplum ve aile yapılarındaki değişimler baba figüründe de değişikliğe sebebiyet vermiştir. Günümüzde yoğun çalışan babalar her ne kadar çocukları ve onların gelecekleri yoğun yaşantıya ayak uydurmaya çalışıyorsa da evlatlarını ihmal etmemeye özen göstermelidir.Çünkü çocukların her gelişim döneminde artarak devam edecek olan baba-çocuk ilişkisi büyük ve önemli bir ayrıntıdır.Çocuk büyüdükçe özellikle ergenliğe doğru kıyas yapma yetisi gelişecek çevresindeki diğer babalarla kendi babalarını kıyaslamaya başlayacaktır.Bebeklik döneminden itibaren baba-çocuk arasındaki bağ kuvvetlendikçe ergenlik dönemindeki hırçınlıklar da en aza inecektir.

Baba figürünü babasıyla ya da kayıp durumlarında babası yerine tamamlayacağı bir yetişkiniyle tamamlayamamış çocuklar sığınma ihtiyacını karşılayamazlar ve dirayet konusunda güçlük çekerler.Kararlar  alırken çok zorlanırlar ve başarısızlıklarda hayal kırıklığına uğrarlar.Çünkü bir çocuğun babasından alacağı hisler çok özeldir.Baba zayıf yanların en büyük destekçisidir.

Çocuğunun saçını okşayan,sırtını sıvazlayan,yanına oturup oyuncak bebeğinin saçını tarayan arabacılık oynayan canımız babalarımız iyi ki varsınız.Babalarımız her yeni yaşımızda yanımızda olsun.

Herkesin her şeyi olsun,benim senin gibi babam olsun.

Babalar Gününüz kutlu olsun, canımız babalarımız...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.