Hava Durumu

Anneler

Yazının Giriş Tarihi: 31.01.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.01.2021 07:30

 Geceleri bebeğini nefes alıyor mu diye kontrol eden anneler...

Günü yoğun stresle geçmiş, çocuğunu yeterince sevemeden uyutmuş ve çocuğu uyuyunca masumluğunu izleyerek öpen, kokan anneler...

Çocuğu uyuduktan sonra sessizlik çöktükçe çocuğunu özlediği fark edip üzerini açmış mı diye bakmaya ama aslında çocuğunu görmeye giden anneler...

Anneler...

Anneler evlatlarının her şeyidir.

Doğumla beraber anne ile bebek arasındaki biyolojik ve duygusal olan ilişki boyut değiştirerek devam eder. Bebek annenin sıcaklına, dokunmasına, sevgisine, korumasına ve ihtiyaçlarının karşılanmasına ihtiyaç duymaktadır.Bir bebek önce anneye sonra babaya ve sonra da aileye bağlanır ve giderek hayata bağlanmayı öğrenir.Bağlanma bebeklikten başlar ve adım adım yetişkinliğe doğru bireyin ruhsal dengesini oluşturur.Özellikle bebeklikte annesiyle huzur içinde bağ kurabilen bebek yetişkinlikte sağlam bir ruhsal profile ulaşacaktır.Çocuklar annesini kendisinin devamı gibi görür ve devamlı sıcaklığını hissetmek,onun yanında olmak,kokusunu duyumsamak ister.Anneler de yorgun bedenlerine rağmen maximum bir ruhsal birliktelik ile çocuklarını doyurmaya çalışır.Özellikle eşlerin ve  aile büyüklerinin annelere destek olması gerekir ki anne kendisini evladına huzurla bırakabilsin.Anneler yetememekten dolayı kaygıyla yaklaşmasın çocuklarına.

Anneye bağlanma konusunda yavru maymunlar üzerinde yapılan bir deneyde; bebek maymunlar doğumdan hemen sonra annelerinden ayrılıyorlar. Telden yapılmış bir anne maketine besin verme mekanizması yerleştiriliyor. Başka bir telden maket annenin üstüne de yumuşak havlu ve sünger kaplanıyor. Sonuçta yavru maymunun besin vermesine bakmaksızın sadece telden oluşan maketi beslenme zamanlarında kullandığı geri kalan vaktini de yumuşak kumaşlı anneyle geçirdiği görülüyor. Çünkü yumuşak olan maket yavru maymunun kendisini güvende hissetmesini sağlamıştır. Başka bir deneyde ısıtılmış maketle ısıtılmamış maket konduğunda ısıtılmış olanı tercih ettikleri görülmüştür. 6 ay sonra yapay annelerle beraber olanlarla kendi annesinin yanında yetişen yavru maymunlar karşılaştırıldıklarında yapay anneyle kalanların diğer maymunlarla normal iletişime giremedikleri ve tuhaf davranışlar sergiledikleri görülmüştür.

Annelerin çocukların gelişim sürecinde bolca desteğe, morale ve motivasyona ihtiyaçları vardır. Anneler çocuk gelişimi konusunda uzman dahi olsa yeterli enerjisi ve morali olmadığında kendini yetersiz hissederek kaygılanabilir.Annelerimize  yeterince destek olacak olan babalarımız ile ailenin aidiyet ve birlikteliği güçlenecektir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.