Hava Durumu

Anne korkuyorum!

Yazının Giriş Tarihi: 01.03.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.03.2020 07:30

Yetişkinlerde de olduğu gibi çocuklarda da çeşitli korkuların varlığı doğal bir duygudur. Çocuklar için korku, gelişimin normal bir parçası olduğu kadar, büyümenin getirdiği olumlu ve sağlıklı bir süreçtir. Çocuklar, korkular aracılığıyla çevrelerine uyum sağlamayı, kendilerini zora sokan durumlarla baş etmeyi ve tehlikelerden kaçınmayı deneyimleyerek öğrenirler.

Her çocuk dönemsel olarak farklı korkular geliştirebilir. Bebeklik döneminde ;yüksek ses, gürültülü ortamlar, yabancılar, ani hareketler, büyük nesneler korku oluştururken,2 -6yaş döneminde;anne-babadan ayrılma korkusu, tuvalet, fazla gürültülü ortam , ev değişikliği,hayvanlar, karanlık, 'kötü adamlar/hırsız', canavar, hayalet vb.. hayali varlıklar, vücuduna zarar gelmesi,  yalnız uyuma korkusu vb. korkular oluşabilir.

 Önemli olan bu noktada çocuğa doğru yaklaşıyor ve doğru müdahaleleri yapıyor olmaktır. Korku/kaygı gibi yoğun duyguları elinde olmadan hisseden bir çocuğun duygularını yok saymak, küçümsemek, varlığını reddetmek, hafife almak ve yargılamak onun korkularını daha da arttıracaktır.

Onları dikkatle dinlemek, anlamaya çalışmak, empati kurmak ve onları anladığımızı hissettirmek korkularının sağaltımında etkili olacaktır. Haklısın korkmuş olabilirsin.', 'Seni anlıyorum, ben de senin gibiyken ....dan korkardım.' gibi ifadeler kullanarak duygu yansıtması yapmak onların kaygılarını hafifletecektir. Çocuğun karanlık korkusunun azalması için kalkıp ışığı açmak, beraber odaları gezmek, tuvalete gitmek, bir el feneri hediye etmek iyi bir fikir olabilir. Çünkü karanlık korkusunun kaynağı cisimlerin gölgelerini farklı şeylere benzetmektir. Bu doğrultuda odalarındaki  gölgelerini farklı şeylere benzetecekleri fazla eşyalar,oyuncaklar  da kaldırılmalıdır. Yalnız uyumaktan korkan bir çocuğa mutlaka gece lambası kullanılmalıdır. Kaygı seviyesini azaltmak için "Biz yan odada olacağız ve seslendiğin zaman seni duyabiliriz. Üstelik kapıyı da açık bırakıyoruz." gibi yatıştırıcı ifadeler kullanmak etkili olacaktır. VE korku çeşidine uygun oluşturulmuş masal ve hikayeler ve bu hikayelerdeki korkularıyla baş eden kahramanlar da korkuların sonlanması için etkili olacaktır.

En önemlisi de uyku öncesinde birlikte daha fazla vakit geçirmeniz, onu rahatlatacak şeyler konuşmanız, hoş hikâyeler anlatmanız çocuğunuzun kendini rahat hissetmesine ve yatağına huzurlu bir şekilde girmesine yarar sağlayacaktır.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.