Hava Durumu

Aile saati

Yazının Giriş Tarihi: 15.03.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.03.2021 06:30

Aile ile iletişim bireyler arasında anlamların ortak paylaşımı olarak tanımlanır. Bu bağlamda aile içi iletişim duyguların, düşüncelerin, davranış ve tutumların karşılıklı olarak aktarılması ve anlamların ortak paylaşımının sağlanmasıdır. Bunun gerçekleştirmenin yolu ise aile üyelerinin birbirleri ile açık iletişim kurmalarından geçmektedir. Eğer kurduğumuz iletişim de paylaşımcı, uzlaşmacı ve eşitlikçi bir tutum ile gerçekleşiyor ise demokratik ve sağlıklı bir aile ortamından da bahsedebiliriz.

 Aile içi iletişim denilince, eşler arası iletişim, ebeveyn-çocuk iletişimi, kardeşler arası iletişim akla gelmektedir. Anne babalar için çocuk sahibi olmak; topluma yeni bir insan kazandırmak, onun bakımını ve yetiştirilmesini üstlenmek, ailesine, toplumuna ve sonuçta insanlığa yararlı bir birey kazandırmaktır. Bebeklik dönemini atlatıp çocukluk ve gençlik çağına geldiklerinde sorumluluk daha da büyümektedir. Çocukların büyümesiyle aile dışındaki kişilerle iletişimleri artmaktadır. Örneğin arkadaş çevresi, iletişim araçları, sinema, tiyatro, müzik gibi eğlence merkezleri devreye girdikçe çocuğun ve gencin kontrolü güçleşmektedir. Özellikle de bu noktada aile saatleri iletişimin kontrolü için verimli olacaktır.

Aile saati tüm aile üyelerinin katıldığı her gün bir saatin birlikte paylaşım içerisinde geçirildiği iletişimin bol olduğu bir saat.Her akşam 19.30-20.30 veya size ve çocuklarınıza uygun bir saat olabilir.Bu saatte ekranlar kapatılmalı ve iletişim araçları aktif olmamalıdır.Çocuklarımızın gün içerisindeki hislerini aktarabilmesine olanak vermek için öncelikle ailenin kendilerini mutlu eden ya da üzgün,gergin  olduğu anları paylaşması ve çocuklarından da hislerini paylaşmalarını istemeleri uygun olacaktır.Devamında birliktelik içeren bir oyun veya okuma saati iletişimi güçlendirecektir. Aile saatlerimizi önemseyelim.

Nelere dikkat edelim?

*Çocuklarımızla açık iletişim kurmalıyız, onları anladığımızı hissettirmeliyiz ve bu iletişimi anne ve baba birlikte üstlenmelidir.

*Çocukların onay bulan davranışlarının mutlaka taktir edilmesi gerekir. Böylelikle bu davranış yeniden tekrarlanır. Bu durum da çocuğun kendisine olan saygısının gelişmesini ve öz benlik kazanmasını sağlar.

*Anne ve baba çocuklarına iyi bir rol modeli sunarsa, gelecekte çocuklarının da benzer roller üstlenmesi sağlanabilir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.