Hava Durumu

Daha önce bulunamayan doğalgaz şimdi nasıl bulunuyor?

Yazının Giriş Tarihi: 06.06.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.06.2021 07:30

Önceki gün Filyos Limanı'nın açılışını gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasında ülkemize büyük bir müjde verdi.

Bu tarihi açıklamayı Cumhurbaşkanımızın ifadeleriyle aktarmak istiyorum:

"Milletimizle yeni bir müjdeyi daha paylaşıyoruz. Fatih Sondaj Gemimiz, Sakarya Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük doğalgaz keşfi yaptı. Böylece toplam rezerv 540 milyar metreküpe ulaştı. Doğalgaz kullanıma hazır hale geldiğinde ekonomimize büyük katkı sağlayacaktır."

Bu sevindirici haberin ardından vatandaşlardan "Yeni keşfin bize ne yararı olacak?" gibi sorular yükselmeye başladı.

Bu keşfin elbette ülkemize ekonomik bir kazancı olacaktır.

Söz konusu kazancın hangi oranlardaolacağını iseEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez şu cümleyle açıkladı: "Yeni keşifle birlikte toplam 540 milyar metreküp doğalgaz keşfine ulaştık. Bu rakam ülkemizin doğalgaz tüketiminin 10 yıldan fazlasınadenk geliyor. 2023 yılında kullanımına başlanacak yerli doğalgazın fiyatlarda ne kadar indirim sağlayacağı ise o zamanki hesaplamalarla ortaya çıkacak. Ancak yerli doğalgazımız, mutlaka ithal olandan daha ucuza mal edilecektir."

***

Karadeniz'den gelen sevindirici haberlerin devamının ilerleyen günlerde Akdeniz'den de gelmesini ümit ediyoruz.

Bu önemli keşiflerin sağlanmasında ise atılan 'cesur' adamların rolü büyük.

Şöyle ki...

Türkiye, 3 sondaj gemisi ve 2 sismik araştırma gemisiyle mavi vatanda petrol ve doğalgaz arama çalışmalarını sürdürüyor.

Önceden denizlerimizde yabancıların gemileri bu çalışmaları yapardı.

Ve sonuç olarak -herkesin malumu- 'burada bir şey yok' yanıtı alınırdı.

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamayla, 'petrol yok' denilerek üzerine beton dökülen bazı kuyulardan, bugün petrol elde edildiğini açıkladı.

Ne kadar acı değil mi?..

Sözün özü; Türkiye artık enerji alanında kendi ayakları üzerinde durmayı hedef edinen ve milli kaynaklarını ekonomiye kazandırmakta kararlı olan bir ülke konumunda.

Bu duruşu devam ettirdiğimiz ve kirli ellere müsaade etmediğimiz müddetçe de, daha birçok müjdenin bizleri beklediğine kalben inanıyorum.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.