Hava Durumu

Zaman müzesi

Yazının Giriş Tarihi: 27.11.2018 07:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.11.2018 07:20

Zamanın eriticiliği ve öğütücülüğü hadiseleri örseliyor, bir müddet sonra müzelik ediyor. Zaman galerisine gelen ibret nazarlara baktığında, çok şeyler öğrenip çıkıyor o galeriden. Ferdin kendi tarihi de öyle, millet tarihi de, insanlık tarihi de.

Bir insan insanlık aslında... İlk babamız Âdem bütün insanlığı temsil emiyor mu? Havva anamızı unutmadan tabii ki...

O günden bu güne neler yaşandı; kendimize bildiğimizden beri neler yaşadık; daha dün önemsiz bir şeye öfkelendik, yine önemsiz bir şeyden sevinç devşirdik; hayallar hep ileriye, yarına, ötesine...

Hedefler, idealar, büyük mefkûreler; başkan olmak, zengin olmak, hatrı sayılır olmak, aranır olmak! Vatanı kurtarmak, mazlumlara çare olmaya çalışmak, insanlığın ızdırabını omuzlarında hissetmek...

İnsan ne ile yaşar, insan ne için yaşar ve ölür?

Saklı sorular, sakladığımız sorunlar. Bir genç ateist olmuş, deist olmuş... Üç gün sonra bile duyulmamış; kazanma hırsının gürültüsünden!

Artan huzurevleri neyin huzursuzluğunun anıtları?

Mide doymak ister akıl istemez mi, kalp istemez mi, vicdan ne ile tatmin olur? Yüz daire, bin dönüm arsa, üç fabrika, beş araba, iki helikopter, yüz hizmetçi?

Tarihte bunların fazlası olan insanlar, insan toplulukları, şehirler, ülkeler, medeniyetler vardı; şimdi zaman müzesinin tozlu raflarında görücüye çıktı!

Şimdiki insanların bir kısmı belki de çoğu aynı yoldan gidiyor; canlı cenaze, ölgünler müzesi olma yolunda doludizgin koşturuyor...

Bir fakirin omzuna vurmadan, bir dertliye derman olma çabası olmadan, bir muhtacın ihtiyacını görme niyeti taşımadan; gönlünü doyurma, aklına mukayyet olma, vicdanı var mı yok mu bakmadan geçen bir ömür; gerçekte yaşanmış bir hayat mıdır? 

Daha henüz ölmeden harap olmuş bir müze değil midir bu hayat?

 Ne hüzün verici kişisel tarihinden ibret almadan nefes alıp vermek; kusurlarını görmemek, onları telafi etmek için girişimde bulunmamak.

Girişimci, yatırımcı; borsa, arsa, döviz vs. Ya ilim, hikmet, hakikat, fazilet; hangi borsada onlar! Beyaz borsada dense, ne anlar kara borsa kafalar?

Zaman anı da bugünü de öğütüyor; sap saman bir tarafa, taneler bir tarafa; hangisi ağır basar bugün için veya geçmişten bugüne.

Yarınki büyük günde çok lazım olacak o taneler.

Kusurlarını azaltma, hatalarını telafi yolunda ilerliyor musun? Kendi tarihini inşa adına büyük bir adım atmışsın demektir; zaman yaptığını öğütemez, örseleyemez. Müze eskir, yapılan iyilik, insaniyet eskimez; insan olma cevheri paha biçilmez bir cevher çünkü.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.