Hava Durumu

Yitik yurtlarımız

Yazının Giriş Tarihi: 29.01.2019 07:19
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.01.2019 07:19

"Osmanlı'dan Geride Balkanlarda Ne Kaldı" sorusuna cevap aradı Sofuoğlu. Sadece kitaplardan değil yerinde, sahada çalışarak çok şeyi gün yüzüne çıkardığı gibi çok şeyin de çıkarılması gerektiğini hatırlattı.

Ördekli Kültür Merkezi'nde bir saati aşan nezihane ve nazikane konuşmasından acizane iki kelime devşirdim; "hüzün ve boşluk."

500 yıldan fazla elimizde duran, beldemiz, vatanımız olan Balkanlar elden çıkalı 100 yılı geçmiş; büyük hüzün. Sonrasında boş bırakmışız, TİKA ancak 1984 kurulabilmiş; derin boşluk!

Bir şey yapmadan oturup hüzün ne fayda? Balkanlar Yardımlaşma ve Kültür Derneği'nin kurulması, oralara gidip bağlar kurması, gönülleri onarma gayreti içinde olması, Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu'nu seminer verdirmesi ve seminere gelenler; boşluğu doldurma adına küçük ama samimi adımlar atmış oluyorlar.

Mekke, Medine, Kudüs'ten sonra Balkanlara gidilmesi gerektiğini hatırlattı Ebubekir Bey, bu denli önemli.

Bu bölgeye ilk giden Osmanlı değil, ondan önce Kumanlar, Peçenekler, Avarlar gitmiş ve bunlar Türk. Irk ile bağ kurulabilinir, Müslümanlarla bağ kurulabilinir, 500 yıl beraber bulunmanın verdiği aidiyetle diğer kesimlerle de bağ kurulabilinir.

Bu denli kuvvetli bağlarımız ve ağlarımız var Balkanlarda, en başta Osmanlı gibi markamız. Ne bu bağları yeterince kullanıyoruz, ne de Osmanlı markamızı.

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Ebubekir Bey, sahada ve ekiple yaptığı çalışmada Torbeşlerin ve Pomakların Türk olduğunu söyledi. Seminerin ilerleyen saatlerin ülke ülkeBalkanların demografik yapısını bugünkü haliyle harita üzerinden gösterdi.

Balkanların ve Ortadoğu'nun elimizden çıkışı bizim için hüzün ve boşluk olduğu gibi bu iki bölge ve de dünya barışı için de boşluk oldu, olmaya da devam ediyor. Balkander Başkanı ve 24. Dönem Milletvekili Mustafa Öztürk Bey'in açılış konuşmasında "Balkanlarda ve Ortadoğu'da barış sağlanmadan dünya barışı sağlanmaz" sözü çok şeyi özetliyor; ne denli önemli, sorumlu ve sorunlu bölgede yaşadığımızı da hatırlatıyordu.

Sahada çalışan ilim adamlarımız, Balkan yurdumuza uzanan dernekler, TİKA; geç de olsa hüznü giderme, boşluğu doldurma adına bir şeylerin yapıldığını ve de daha çok şeylerin yapılmasıgerektiğini, yapılacağı umudunu veriyor.

Evet rota Kudüs'ten sonra Balkanlar'a, yitik yurtlarımıza.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.