Hava Durumu

Yavaş yavaş ölmek

Yazının Giriş Tarihi: 20.11.2018 07:43
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.11.2018 07:43

"Yavaş yavaş ölürler, vicdanlarında hoşgörüyü barındırmayanlar" demiş Neruda. Ne çok ölü var yaşadığımız dünyada! Neruda'yı duymasa da, okumasa da, hakikat vicdanı ile yaşayanlar ayakta tutuyor bu köhne dünyayı.

Müslim Gürses "Garipler yakar bu dünyayı" dese de; hakikat garipleri bu dünyanın zembereği. Onlarsız dönmez bu dünya; zalimler topluluğuna karşı dik duran onlardır.

Tarih okumayan talihsizler aynı zulüm nakaratlarını söylüyorlar; tek tek saymaya gerek var mı? Ya bugünleri tasvir etmeye mecal yeter mi?

İçeriden dışarıya, dışarıdan içeriye... Dünya köy olmuş; köy büyümüş dünya olmuş! Bu mahalle öbür mahalle; bu kıta öbür kıta; vicdanlarında hoşgörü barındıranlar, barındırmayanlar!

Başka ne demiş Neruda?

"Yavaş yavaş ölürler, ufuklarını değiştirmeyen ve genişletmeyenler"

Ufku yok ki değiştirsin, değiştirsin de genişletsin. Aynı terane aynı slogan, aynı kandırmaca, aynı korkutmaca! Aklını izme, eğri hizbe kiralamış ne bilir ufuk açmayı, ufuk değiştirmeyi, vicdanı kullanmayı, hoşgörü ile bezenmeyi, insan olmayı,  Aymatov'un ifadesiyle her gün insan kalmayı!

Güç masumiyettir. Zalimler güçlülerden korkar onları ya baskı yapar ya da ortadan kaldırmaya çalışır. Zavallı zorbalar ne de güçsüz duruma düşüyor!

Neruda okumaya devam...

"Yavaş yavaş ölürler, tamir edilen kırık kalplerin gözlerindeki pırıltıyı görmek istemekten kaçınanlar"

Kalbi tamir etmek gibi dertleri yok ki bu yıkıcıların, gözbebeklerindeki pırıltıyı görme bahtiyarlığa ersin!

Yaşayan vicdanı hiçbir güç susturamaz, susturamamıştır, susturamayacaktır. Firavun, çocukları Musa zannı ile öldürdüğünü sanır oysaki haberi olmadan sarayında büyütüyordur!

Firavun kendini İlah sanıyor ve taptırıyordu! Taptuk Emre'nin talebesi Yunus ne de güzel demiş;

"İlim ilim kendini bilmektir, kendini bilmesen ya bu nice okumaktır"

Vicdan üniversitesinden mezun olmayanlar güçlü ordulara sahip olsalar da, hakikat ve masumiyet denizinden geçemez, orduları ile boğulurlar giderler.

İnatçı sağırlar duymasa da, görmese de tarih mezarlığı bunların anıtları ile dolu.

Neruda'yı, Yunus'u, Mevlana'yı okumak, bilmem onlara fayda verir mi? O yavaş yavaş değil, hızlı hızlı ölenleri.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.