Hava Durumu

Umuttan kim ne kaybetmiş?

Yazının Giriş Tarihi: 17.08.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.08.2021 06:30

Güneyimizin yanarken kuzeyimize sel aldı, virüs ise bütün vatan sathında; doğal olan ne; ne doğal? Dere yatağına ev yapmak, içimizde kötülüklerin yayılmasına duyarsız kalmak, maddi ve manevi temizliğe dikkat etmemek; normal şeyler mi bunlar, dış etkenlerin hiç etkisi yok mu bütün bunlardan? Komplo havaleciliği değil; küresel köyün bir mahallesinde yaşıyoruz artık.

Buzulların erimesi, atmosferde zararlı gazların çoğalması vs. hangi ülke bizi etkilemez diyebilir? Avuç içi dokunuşlar herkesi etkiliyor, bir yerde de herkesi etiketliyor; var mı kaçış yolu? İzleniyoruz, dinleniyoruz hatta görüntüleniyoruz, konum atmasak bile konumumuzu, durumumuzu biliyorlar, kim? Küresel köyün muhtarı ve kavalcıları!

Birkaç yüzyıldır medeniyetimiz dere yatağında; nice nesil telef oldu, oluyor, daha ne kadar olacak? Günlük reflekslerde boğulurken asıl gündemi es geçiyoruz, es geçirtiliyoruz; ne batılı olduk, ne doğulu kaldık!

Zihinlere sel aldı, kalpler yangın yeri, vücut ülkesi tefrika salgınında! Aşı diye sunulanlar bir işe yaramadı, yaracağa da benzemiyor!

Ona taşla buna taşla, sanal kışkırtmacılık; neye çözer, hangi yaraya merhem olur?

Suriye meselesi derken şimdi Afgan göçü; göç seli ne alır, ne götürür? Dinamiklerimiz ne kadar zinde, bünye bunları iyi idare edebilecek mi? Göç alanlar uzun vadede kazanmış; bunu kazanıma dönüştürecek hazırlığımız ve gücümüz var mı?

Adı Osmanlı ama kaç milleti yüzyıllarca idare etti. ABD tek millet mi? tek millet tek devlet mi diyorlar? AB; kaç millet, kaç devletin bir araya gelmesi ile oluştu? Ortadoğu, Asya ve Afrika neden böyle birlik kuramıyor? Böyle birlik bizsiz olmaz; düşmanlarımız bunu bizden daha iyi biliyor ve bizi bize bırakmıyorlar, keza diğer ülkeleri de!

Oyun büyük olduğu kadar basit; tefrika salmak, zihinleri çalmak, kalpleri ifsat etmek. İyi yönetilmiyoruz diyenler kendini iyi yönetiyor, dere yatağında medeniyet inşa edilmeyeceğini biliyorlar mı?

Devlet aklı Türkî devletlerle bir araya gelip bir şeyler yapmak için kasım ayında bir araya gelmeleri yakın umut. Akıl için yol bir. Adına Turan deyin başka bir şey deyin sonuç değişmez.

AB ve ABD'nin oluşturduğu sosyal sellere dünyayı yangın yerine çevirmesine engel olmak; birlik duvarlarını oluşturmaktan geçiyor ve Asya ve Afrika'nın acil ihtiyacı.

Devlet aklı kadar vatandaş aklı bunu görmeli; lüzumsuz şikâyet ve tenkitlerden uzak durmalı değil mi? Yeri geldiğince sükût yeri geldiğinde makul tenkit ve uyarı; buna kim, ne diyebilir?

Evet, önce tefrika virüsünden kurtulma ve korunmasını bileceğiz. Düşmanımız belli ona panzehir olacak şey de; herkes kendini iyi yönetecek ilim, cesaret, ahlaka sahip olacak ve dayanışma dirayetiyle hareket edecek.

Umuttan kim ne kaybetmiş?

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.