Hava Durumu

Toplumun mesut olması

Yazının Giriş Tarihi: 21.07.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.07.2020 07:30

Mesut Uçakan'ın henüz gösterime girmeyen son filmi harf inkılâbı ile ilgili. Sanatla sıkıntılarını anlatmak, dertlerini dile getirmek, düşüncelerini sergilemenin ne denli önemli olduğunu düşündürdü film. Bu yanımız hep eksik, slogan atmak kolayımıza geliyor; kültür alanında çoğalmak, sanatla sesini duyurmakta çok yetersiziz!

Madde 42 adını verdiği parçasıyla piyano dilini kullanan tesettürlü bir bayan 28 Şubata derin bir gönderme yapıyor, o günlerin unutulmazlığını hatırlatıyor. Nereden geldiğini unutmak nereye gideceğini unutturur dedirtiyor adeta.

Böylesi çalışmalar ne yazık ki az. Çoğunluk siyaset, slogan ve sanal âlemde; gürültüsü çok, işlevi az yollarda koşturuyor!

 Siyasetin bir yere kadar olduğunu yaşayarak gördük, görüyoruz. Onun lazımlığı tartışılmaz fakat önceliği ve dozu tartışılır, eksiklik; tartışmayı cesaret bile edememek!

İmkânlar, zaman, insan gücü; sanat ve kültüre yönlendirilse idi yaşıyor olduğumuz toplum ve ülke böyle olmazdı. Şöyle olsaydı böyle olurdu şikâyet veya hamaseti değil demek istediğim; geçmiş artık geçmiş, kader defteri yazmış yazacağını; gelecek için ibrettir, derstir, okuldur geçmiş!

Teknoloji iletişimi hızlandırdı; sanatın kalp derinliği, fikrin akıl ufkunda doğduğu ve yetiştiği, ikisinin birleşmesi ile hikmet oluştuğu gerçeği değişmedi. Teknolojiden, sanal âlemden istifade etmek elbette ki önemli; onun elinde oyuncak olmanın tehlikesinin var olduğu gerçeğini de unutmamalı!

Mesut bey ara ara yaptığı filmlerle var olduğunu ve sanatla bir şeyler yapılabileceğini gösterdi; toplumun "Mesut" olması için çok "Mesut"ların olması gerektiğini de hatırlattı.

Madde 42 öğrenim hakkı eşittir, Anayasa ile sabit. 28 Şubatta öyle mi oldu; şimdi onu piyano ile tesettürlü bir bayan söylüyor.

Söylenecek, dile getirilecek o kadar çok şey var ki! Kendini ifade eden kazanır deniyor ya. Gelecekte kültür savaşları olacak demişti İskender Pala.

Dünyaya hâkimlerin elinde iki şey var; sinema ve silah. Biri sanata, biri ilme dayanıyor. Ekonomi ve siyaset kendiliğinden şekilleniyor zaten.

Hangi temeller üzerine duruyoruz, bu duruş bizi ne kadar var kılar? Beka sorunu son bulmayacak bir sorun; varlık temelleri bu sorunla esniyor çünkü.

Mesut Beyin filmi gösterimi girmesi ve yenilerinin çoğalarak devam etmesi sorunlarımızı daha temelli çözümler sunacağı bir gerçek; ancak bunu daha çok kimsenin görmesi ve o yöne yönelmesi gerektiği de ayrı bir gerçek. 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.