Hava Durumu

Rüyadan uyanmak

Yazının Giriş Tarihi: 23.04.2019 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.04.2019 07:30

Rus edebiyatı, Dostoveyski, Tolstoy üzerine konuşurken "Edebiyat insanı ne yapar" diye sordum gence. "2. Dünya Savaşı'nda işkence yapanlar, klasik müzik dinler sonra devam ederlermiş" dedi. "Klasik müzik ki zirve sayılan bir sanat dalı" diye de ekledi.

Yine başka bir arkadaşım ismini hatırlayamadığım bir yazarın romanını tavsiye etmişti, şiddet sahnelerinden okuyamadan bırakıp geri vermiştim.

Sinema denince ilk akla gelen aksiyon ve şiddet değil mi? Bugün Ortadoğu sanki film platosu; örgütler üzerinden yürütülen savaş ve silahların denendiği açık poligon; hangisi gerçek hangisi sinema?

Politikacılar kadar iyi rol kesen var mı? Siyaset sanat mı o zaman? ABD eski Başkanı Regaen'ı unutmayalım; yine Çekoslovakya eski Cumhurbaşkanı'nı da, o da roman yazarı idi. Örnekler çoğaltılabilinir, genelleme yapmak doğru değil belki de fakat vakıa da bu.

Edebiyat ve sanat iki dünya savaşını engelleyebildi mi, üçüncüsünü engelleye bilir mi? Edebiyatın böyle bir yetkisi ve etkisi var mı ve edebiyat ne öyleyse?

Pansuman tedavisi yapan bir hayal gerçeklik mi?

Sanat ve edebiyat azınlığın elinde çoğunluğu yönlendirme biçimi mi? Buna bilimi de katabiliriz. Şimdiler de ise reklam daha etkin. Etkin reklamları hazırlayanların şairlerin olması düşündürücü değil mi?

Silah, sinema, ilaç... Ve de reklamlar, bilim böyle diyor demeçleri!

Kaç Mehmet Akif var bu memlekette? Pakistan'ın İkbal'ini unutmayalım. Dünya insanını hakikati hatırlatacak kaç şair, romancı, sanat insanı gerekir?

Nobelli yazarımız Orhan Pamuk'un bütün romanlarını okuyana birine sormalı, sana ne kazandırdı diye. Keza Dan Brown'ın romanlarını okuyanlara da...

Eğlence işi, avutma gereci, rüya gerçekliği mi edebiyat?

Popüler edebiyat, has edebiyat yeni başlayan okuyucu bunu nasıl ayıracak?

Soğandan, seçimden, geçimde öte sorularımız ve sorunlarımız da olmalı; zihnimiz zenginleşsin, fikrimiz derinleşsin ve esnekleşsin, aklımız geniş daireler çizsin, kalbimiz safileşsin...

Hayatı farklı pencerelerden bakmak farklı güzellikler gösterir, hayatın hakikatini aramaya sevk eder belki de. Bu rüyadan bir gün uyanacağız çünkü.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.