Hava Durumu

'Rızık Ahlakı'

Yazının Giriş Tarihi: 25.02.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.02.2020 06:00

40 kuralla "Rızık Ahlakı" Ahi Evran'ın "Hak ile sabır dileyip, bize gelen bizdendir. Akıl ve ahlak ile çalışıp, bizi geçen bizdendir" sözü ile başlayıp; Yunus'un "Cümleler doğrudur sen doğru isen, doğruluk bulunmaz sen eğri isen" sözü ile son buluyor.

Sade yalın ifadelerle özet bilgiler sunuluyor kitapçıkta. Uygulamaya yönelik kurallar hatırlatılıyor, kurallar hayatın içine işleyecek kıvamla sıralanıyor; okuyan için, anlayan için, yapma arzusu olan için. Böyle derdi olmayan için kitap ne yapsın, yazar ne yapsın, okul ne yapsın? Belki bir kısmında böyle bir dert uyandırır, olur mu olur!

"Rızık ahlakını karakter haline getirmiş, varlıkla övünmeyen, yokluğa yerinmeyen, paylaşmayı, affetmeyi, yardım etmeyi, tebessümü ve sabrı şiar edinen esnaf/iş adamı kardeşlerimizin erdemli bir toplumun oluşmasına büyük katkılar sunacağını ümit etmekteyiz" deniyor kitapta.

Evet, böyle bir iş adamı/ esnaf ekseriyet itibariyle olduğunda toplum erdemli olmuştur ve o ülkenin yıkılması zordur. Zira bu sınıf çoğunluğun aynasıdır; helal rızık işin başı.

"Yaşadığımız çağda hemen hemen her gün şahit olduğumuz şiddetin, cinayetlerin, terör eylemlerinin haram lokma ile doğrudan alakalı olduğu bir gerçektir. Anne-babalarına itaatsizlik yapan evlatlar, öğretmene bıçak çeken öğrenciler, doktoruna yumruk atan hastalar aslında toplum olarak helal lokma hassasiyetimizi kaybetmemizle doğrudan alakalıdır" 5. Kuralda geçen cümle meselelerimizin can damarını dokunuyor, çarenin ne olduğunu gösteriyor.

Kitabı elde etmek ve okumak kolay; uygulamak o kadar kolay değil; alışıla gelmiş alışkanlıkları, düşünceleri değiştirmek onları yeni ve yararlı şekline sokmak zor.

İnsanın kendisi zor ve ona zoru başarmak gibi bir görev verilmiş! Her zorlukta kolaylık var, bazen bunlar beraber geliyor; böyle bir gerçeklikle insan defalarca sınanıyor, adeta elekten geçiyor; kömür olanlar bir tarafa, elmas olanlar bir tarafa.

Burada laf cambazlığı ile karşı tarafa yanıltmak bazen mümkün olsa da "o günde" bunlar mümkün olmayacak; o çetin günde kolaylık görmemiz burada samimi niyetle yaptığımız fillere bağlı.

Kitabı Bursa Müftülüğü, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. M. Salih Kumaş'a hazırlatmış ve ücretsiz dağıtıyor. 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.