Hava Durumu

Otobiyografik hatıralar  

Yazının Giriş Tarihi: 02.03.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.03.2021 07:30

Birkaç yıl önce okuduğum "Ali Ulvi Kurucu Hatıralarını" tekrar başladım; daha şimdiden başladığıma değdi diyebilirim; bitiremediğim kitaplara özür dilerim; size yine dönüş yapacağım!

Okumaya başladığınızda sanki manevi bir feyiz kaplıyor; bazen tebessüm ediyor, bazen hüzün duyuyorsunuz; yapılan fedakârlıkları, çalışmayı, azmi, gayreti görünce hayran hisleriniz artıyor; bu milletten ne kahraman evlatlar çıkmış diye şükrediyorsunuz.

Çıkmaya da devam ediyor; başka nasıl var olur ve var kalırız?

Hatıraların ekserisi mekân olarak Konya, Kahire, Medine'de geçiyor. Hatıra bütünlüğünü  "Ali Ulvi" otobiyografisi demek daha doğru olur; üç şehirde karşılaştığı önemli kişiler; onlar hakkında geniş malumat vermekle de bir nevi biyografi geçidi sunuyor.

Kuru bir hatıra değil zamana; zamanın çalkantılarına, Osmanlıdan devreden çalkantılara ışık tuttuğu gibi geleceğe yansımalara da işaret ediyor.

İlim, edep, fedakârlık; kitabı özetleyen üç kelime kendimce. Bugün de bu mücadeleyi daha da çoğaltıp büyütmek durumundayız; varlık köklerimiz o günkü gibi olmasa da ciddi sancılar geçiriyor; yarınlara alarm veriyor!

Osmanlıdan Cumhuriyete devreden sanat ve maneviyat adamlarının birçoğu ile görüşüyor olması ve anlattıklarıyla bugüne geliş serüvenimizi özetliyor Ali Ulvi Üstad. İkinci Mehmet Akif kabul edilen şair kabul edilmesi, manevi yönüyle okuyucuya cezp ediyor, sayfalar ilerledikçe letafet daha da artıyor.

Öyle ki Ali Beyin bazı şiirleri bestelenmiş halen okunuyor, dinleniyor, arşiv de olanlar da var. Besteleyenlerden biri de Sadettin Kaynak.

Kitabın etkisi okuyup bırakmakla bitmiyor; mevzu açıldığında nice ibret ve hikmet hadiseleri hatırlıyor oradan naklediyorsunuz ki kitap dediğin de böyle olmalı değil mi? Bir şeyler vermeli, hayata yansımaları olmalı; iyiye, güzele, doğruya sevk etmeli.

Böylesi kitaplar tekrar okunur, etrafa bahsedilir; "ilim, edep, fedakarlık" yaygınlaştırılarak çoğaltılır. Ahlaki buhran, ilmi yetersizlik, gayrette isteksizlik; rol model kişiler, rehber insanlar, kılavuz şahsiyetler eşliğinde aşılır ve de geleceğe "aşı" yapılır.

Kitabı Bursalı yazar M. Ertuğrul Düzdağ'ın hazırlamış olması Bursa için ayrı bir güzellik.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.