Hava Durumu

Okuma yürüyüşü

Yazının Giriş Tarihi: 29.12.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.12.2020 07:30

Çoklu okuma içindeyim çok zamandır; bir kitabın bitmesini beklemeden birkaç kitap birden okuyorum, hatta bazısını bittikten sonra tekrar başlıyorum.  Her ne kadar birini bitirip diğerine başlayın diyen olsa da kişiye zevkine, alışkanlığına kalmış; kitap okuma kuralları yok nihayetinde!

En iyi okuma kişinin istifade ettiği şekil; bu başka birine uymaya bilir; ondan olsa gerek ne çok kitap ne çok okuyucu var. Kiminde de okuma zamanı, hatta okuma mekânı var!

Değişik kitapları aynı zaman dilimlerinde okuyanlardanım; kimini sabah erken saatlerde, kimini yolda, kimini akşam dinginliğine; mesele eşref saati yakalayıp istifadeyi yükseltmek, zamanı olabildiğince iyi değerlendirmek, vakti hikmete döndürebilmek.

Bazı kitaplar sizi eğitiyor, içinize işliyor, hayatınıza yön veriyordur; böylesi kitaplar okunup bir kenara bırakılmaz, okunur, tekrar okunur, okundukça okunur. Bir çiçekle bahar olmaz hesabı yanında başka kitaplar da okunur; dengeli beslenme gibi akıl, kalp, ruhu, duyguları doyuran okumalar yapılır.  

Denge okumasına erişmek, okuma serüvenin belli aşamasından sonra gerçekleşir; Sorular belirir cevaplar aranır, kişiliğinin zayıf yanları tespit edilir tedavi yoluna gidilir, âlem tasavvuru oluşur inşaya başlanılır, medeniyet aidatı hissedilir aidata katkı olsun istenir... 

Bir zaman bir yazar demişti "Kalbiniz açılmışsa kitap okumasanız da olur". Tartışılır, bu da bir bakış ve açılım, okumanın yeni şekli belki de.

Gönül âleminden eşyayı, hadiseleri okumak, virüsü, yağmursuzluğu hikmet boyutundan değerlendirmek; yüksek bir okuma şekli, çoklukla çoğunluğun yapmadığı şey.

Zamanın ruhunu okumak deniyor ya, bir de geleceği görmek! Ardından hangi ruh, hangi gelecek sorusu geliyor.

Gönül; vücut ülkesinin padişahı fakat bunun yanında akıl gibi vezir de var, duygular gibi askerler de. Hepsi ayrı gıda ister, hep si de doymak ister.

Kamil insan olmanın yolu da bu olmalı. Okuma yeter mi bunun için? Yetmez; hayata taşınan egzersizler yapmak ve bunda tecrübe sahibi olmuş kimselerden yardım almakla tamamlanır bu hal.

Nerde bu insanlar? Her arayan bulamasa da arayanlar bulurmuş.

 Bir kitabı okumak gerçekte yazarı ile rabıta kurmaktır, kâmil bir insanın kitabını okurken iyi bir bağ kurulursa; fikir kadar duygu akımı, hal taşınması olabilir, kişinin etkileşimine kalmış.

Okuma yürüyüşüne giren farklı yolların açıldığını yürüdükçe görür ve sonu gelmez yolda kaderince yürür.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.