Hava Durumu

Nefesleri çelebileştirmek

Yazının Giriş Tarihi: 31.05.2022 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.05.2022 02:36

Kütahya’nın Evliya Çelebisi varsa Bursa’nın da Süleyman Çelebisi var; ikisinin de ünü ülke sınırlarını aşmış ve halen devam ediyor. Birinin kitaplarını okunuyor diğerinin şiiri terennüm ediliyor elan. Yaşadıklarında ülke sınırlarında idiler küçüldük, onla ise terk etmediler mevcudiyetlerini sürdürüyorlar.

Bugün Balkanlarda Müslümanlar mevcutsa bunda Süleyman Çelebinin Mevlidinin tesiri var; böylesi bir nefes vermiş Çelebi. Kök şehir, kurucu şehir Bursa ve Ulu cami bu denli önemli ve önemlerini devam ettiriyorlar.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin “Ölümünün 600. Senesinde Süleyman Çelebi Sempozyumunu” izlemekle bunu daha iyi anladık. Hangi şartlarda nasıl yazıldığı ve günümüze geliş serüveni yetkinlilerden dinledik.

“Zamanın İstiklal Marşı”, “Samimiyet Eseri” “Türkçeyi Mabede Sokan Şiir” onu anlamlandıran birkaç tamlama.

Saltanatın sahipsiz kaldığı taht kavgalarının sürdüğü, sosyal sağlığın bozulduğu dönemde yazılması, “Allah adınla” başlaması bir çağrıdır, çağlar boyunca o çağrı devam etmiştir, salonu dolduranlarca o çağrı tekrar dile getirilmiş ve dinlenmiştir.

Kurucu şehrin tekrar dirilmesi için nefes vermeye devam ediyor Süleyman Çelebi. Kulak verenler duyuyor bu sesi; salonu dolduran liseli ve Üniversiteli gençler geleceğin Çelebileri olma yolundalar inşallah.

 Nasıl bir samimiyet edasıyla yazılmış eksilmeyen bir tesirle okunmaya devam ediyor, kıyamete kadar okunacak gibi görünüyor. Emir Sultan’ın dervişi olması bunda etkisi olsa gerek.

Balkanlarda Boşnakçaya çevirmişler bakmışlar olmuyor yine Türkçe okumaya başlamışlar, duyan Türk olduklarını sanacak! İnanç, kültür ırktan daha önemli bir bağ!

Mevlit yazan tek Süleyman Çelebi değil ama o bir çığır açmış, pek çok kişi onu takip etmiş, taklit etmiş onun başarısını yakalayan olmamış.

Keza tek seyyah Evliya Çelebi değil, onun gibi yüz yıllarca okunan bir “Seyahatname” yazan var mı? Kaç kişi “İstiklal Marşı” yazdı fakat kabul gören ve bugün ayakta okunan Akif’inki oldu!

Mevlit mabetlerde okunurken “İstiklal Marşının” bayrağın dalgalandığı her yerde okunması Akif’in Çelebi yönünü gösteriyor. Bu topraklarda yaşıyorsak Çelebilerin çabalarıyla yaşıyoruz; onların yolunda gitme vefası bizi burada yaşamaya devam ettirecektir.

Çelebi nefesle yeniden dirilmeliyiz; bunun için nefeslerimizi Çelebileştirmeliyiz. Salondan çıktığımızda sokaklar bunu söylüyordu; Balkan sokakları, gönül coğrafyanın sokakları, bütün dünya sokakları da aynı şekilde!

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.