Hava Durumu

Merinos Kültür Parkı Camisini arıyor

Yazının Giriş Tarihi: 01.05.2018 07:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.05.2018 07:25

Son yıllarda çokça cami yapılıyor; Üniversitelerde, şehirlerin hâkim tepelerinde kendini belirgin gösteriyor bu yapılar. Cami yapımı hiç durmadı ki hep de millet yaptı, yapmaya da devam ediyor.

Cami önlerinde küçük paraların birikimi ile yükseldi bu mabetler, İmam Hatip Okulları. Devlet bu konuda sınıfta kaldı maalesef! Hatta 50 öncesinde takoz oldu.

Başkanlık Külliyesi'nde yapılan "Millet Camisi" bunun bir özrü olmalı. Devlet millet kaynaşmasının nerede olacağını gösteren önemli bir merkez, önemli bir imge, önemli bir hatırlatıcı bu yapı.

Yeni yapılan camiler hep Sinan'ı arattı, onun erişilmezliğini, sanatının yüceliğini gösterdi. Ne var ki bugünde yaşıyoruz; yeni Sinan'lar yetişecek elbet.

Artık okullarda mescit yapımı yönetmeliğe girdi. 28 Şubat'tan bugünü hatta ötesini gören oldu mu? Muhtemelen bunu yapanlar görmedi; bu milletin bin yıl İslam'ın bayraktarlığını yaptığını, Anadolu'nun Müslümanlaştığını bilmiyorlardı değil, bilmek istemiyorlardı!

Neyse... Söylemek istediklerim bütün bunlar ve ötesi değil.

Merinos Kültür Parkı ve Kültür Merkezi Bursa'nın önemli yerlerinden biri... Bursa burasını kabul etti ve bu mekân Bursa'nın belleğine yerleşti.

Ancak burada bir eksik var; cami. Yolun altında ve üstünde camilerin var olması pratik ihtiyacı gidermiyor, keza içeride küçük mescitlerin olması da.

Nikâh Dairesi'ne şehir dışından gelmiş bir misafir düşünün veya ailecek bahçeye gelenleri; vakit daralmış, nerede namaz kılacak?

Büyük külliye olmasına gerek yok; küçük ve estetik olsun, tarih ve tabiat kimliği ile Bursa'yı yansıtsın! Bunun için ağaç kesilmesin yeşil doku bozulmasın, hatta zenginleşsin!

Gerisi teknik bir olay; araştırsak Sinan soluklu bir Bursa mimarı buluruz belki. Bursalı olması şart değil elbet, olursa daha güzel olur.

Söz camilerden açılmışken, son bir söz;

Bursa'daki bütün camiler Ulu Cami'nin gölgesindedir ve Ayasofya açılmadıkça bu vatandaki bütün camiler biraz mahzundur.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.