Hava Durumu

Merak melekesi

Yazının Giriş Tarihi: 08.09.2020 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.09.2020 06:30

Merak hissi merak edilmeye değer bir meleke. Merak olmasa insan oturduğu yerden kalkıp ta Aya kadar gider, Mars'a araç gönderir, uzayın derinliklerini görmek için teleskop keşfedip bakar, mikroskop bulup mikropları inceler miydi?

Himalayalar'ın zirvesine çıkaran, denizin derinliklerine indiren, atom altı parçacıkların peşinde koşturan, hayal atına bindirip diyar diyar gezdiren yine o his değil mi?

Kıtaları keşfettiren, insan soyunu araştıran, hayvan neslini inceleyen, bitki örtüsünü gözlettiren, tarih defterini didik didik ettiren, gelecek öngörüsünde bulunduran meraktan başka nedir?

Toprağın altı, suyun üstü, ateşin yakıcılığı, havanın letafeti hep insanın merak alanıdır; ondan olmalı topraktan madenleri çıkarıp ateşte işleyerek havada gezen uçak, denizde akan gemi, yolda giden araba yapması; şimdilerde uzay gemileri tasarlaması, başka gezegenlere yolculuğu düşlemesi!

Merak hayalin peşine düşerse nereye gitmez ki?

Ne Zümrüt-ü Anka kalır, ne serendip adası, ne de ab-ı hayat suyu?

Bu kadar afakta gezen merakı insan kendi derinliğinde gezdirse; ruhun ufkunda, kalbin derinliğinde, aklın ihatasında, hissin cevalanın at koşturtsa; merak yerli yerini bulacak gerçekte. Bu gerçekleşmediğinden merak hissi doymuyor insan da tatmin olmuyor!

Ya ben bu dünyaya niye geldim diyor veya durdurun inecek var diyor daha da ileri gidip batsın bu dünya diyor!

  İsyan nisyan salınışlarında savaşlar çıkarıyor, fitnelerde boğuluyor; bir gölgelik dünya hayatında!

Nereden geldik, neredeyiz, nereye gidiyoruz; merak edilmeye değer üç temel sorunun cevabından akıl, kalp, vicdan tatmin olmadığından dünya; yaşadığımız gibi bir dünya oluyor!

Arabanın markası, ayakkabının fiyakası, evin gösterişli olanı, kariyer kurumsallık bilmem ne sallık derken; ne soru sormaya ne cevap aramaya vakit kalıyor, merak yoruluyor istirahata çekiliyor; tatil beldelerinde çoğunlukla da "sana âlemde" tembel tembel geziniyor!

Marsa çıksak ne merakla gezeriz?

İçimizde bir âlem var, merak edip gezmeyiz!

 Tutturmuşlar elimize bir alet durduğumuz yerde koş tutturuyorlar; bitap merak oyunlarla, ayartılarla, avuntularla uykuya dalmasın da ne yapsın?

Velhasıl merak melekesi merak edilmeye değer bir meleke.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.