Hava Durumu

Kuş olup uçmak

Yazının Giriş Tarihi: 07.06.2022 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.06.2022 03:14

Sabahın dirilişinde kuş seslerini duymak güne aydın girmeye vesiledir. İç teki gül uyanır; gonca gonca bahar olur yeşerir. Hayvanatın sultanı bülbül ile nebatatın sultanı gül buluşur; bir şenliktir akar içten dışa, dıştan içe…

Diriliş anında uyumak hayatı ıskalamak değil de nedir? Serin demde yürümek sıhhat içre nefeslenmek, nefes içre temizlenmektir. Yakalayan için zihin arınır, kalp safileşir, bakışlar keskinleşir, eşya ve hadiseler berrak görülür!

Uyuyanların göremeyeceği güzelliklerdir bütün bunlar. Göz ve gönül kapalı ise ne görülür ki? Eksiklikler, kusurlar, lüzumsuzluklar, kerih şeyler; yandık bittik mahvolduk karamsarlığı…   

Kuşlar ve karıncalar ayakta iken yatma gafleti ömrü heder etmez mi? Serinde zikirle rızık arayan hayvanat, insan olan insana ne büyük ders veriyor! Karınca gibi çalışkan kuşlar kadar hür olmak varken niye yatağa bağlanır kalır insan?

Yattığı yerden para kazanmak, bedel ödemeden kazanç sağlamak; hep tembelliğin nişaneleri, gafletin numuneleri… Bülbül bazen çile diye öter bazen neşe. Gül uzun dikenli dalın uçundadır; kimi sadece gülü görür, kimi sadece dikeni, kimi de ikisini bir!

Birlik budur. Dikenli yolda yürüdükten sonra gül goncası olunur, etrafa gül kokusu saçılır! Sentetik gül kokuları ıslatmaktan başka ne yapar?

Sabahta kuşların orkestra halinde ötüşü, karıncaların toplu halde yürüyüşü sahicidir; zikir ve rızık, tespih ve bereket! Bunu eşlik etmeyen uyuyuşun ve uyuşmuşluğun içindedir; iç derunundan hikmet fışkıracak değil ya!

Lüzumsuzluk çokluğunda boğulmuşluk ne karınca gösterir, ne kuş! Karınca deyince ayağının altında ezmek gelir, kuş deyince avare uçuşlar! Eldeki tele dokunuşlarla yürünür yollarda, etrafa fotoğraf çekip beğeni almak için bakılır! Ömür uçar gider böylelikle. Hakikat yolunda karınca adımlar atmadan biter yol!

Ezandan önce uyanmak, dirilişi fark etmek, dirilişin sesini duymak, nefesini içine çekmek ve yürümek kuşlar, karıncalarla beraber… Güne enerji toplattırır, dünkü günü onarır, yarına yığınak yaptırır!

Bu ağırlık başka nasıl çekilir, bu sığlığa başka nasıl tahammül edilir, sahtenin ardındaki sahicilik başka nasıl görülür?

Kuş olup uçmak, karınca olup yürümek; göğe ve yere bakan insana çok şeyler söylüyor vesselam.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.