Hava Durumu

Köklere neşter atmak

Yazının Giriş Tarihi: 14.12.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.12.2021 07:30

Bir Teoman Durali geçti bu dünyadan; sözünü söyledi de gitti; "Biz soykırıma uğramış bir milletiz. Kültür soykırımına uğradık, hafızası gitmiş; dolayısıyla burada şaşılacak bir şey yok, korkunç bir şey! Bunu kelimelerle ifade edemiyorum, burada işlenen cinayeti. Alzheimer olmuş bir milletiz!"

Bu kadar acı ve açık ifade ederken bugünün köklerine iniyor.

Devam ediyor; "Geçmiş unutuldu, bitti... Ve bunun en önemli müsebbibi yazının katlidir. Peyami Safa'nın müthiş bir lafı var. "Milli Kütüphaneye girip de tek kelime okuyamadan çıkan biricik nesil yeryüzünde". Düşünün ne devrimler gördü dünya, Sovyet devrimini görmüş, Çin devrimini görmüş. Hiç birisinde yazıya dokunmadılar. Japonlar için de Çin yazısı yabancı, Koreliler için Çin yazısı yabancı, İran için Farslar için Arap yazısı yabancı ama kimse dokunmadı"

Niye diye soruyor Teoman Bey.

"Türkiye'nin istiklaline kavuşması yazının değiştirilmesine mi bağlıydı?"

 " İnsan ise mirasını yazısıyla sürdürür. Medeniyet yazı üzerine kuruludur ve yapacağınız en büyük katliam budur. Biyolojik soykırım da mümkündür, orada her zaman kılıç artıkları olur. Diyen Durali

"Kültür soykırımı kesinkes bitirir, tertemiz eder"

Sözüyle köklere inen kılıcı deşifre ediyor.

Kaç aydın bunu dillendirdi, kaç kişi kendi köklerine indi; biz ne idik, buraya nasıl geldik, böyle nereye gideriz diye?

Yaşıyor olunan hali kabullenmek, söylenen her sözü doğru sanmak, öğretilenleri sorgulamamak kolaylığı varken niye kendini zora soksun da düşünsün, araştırsın, üstelik bir de acı çeksin!

Cengiz Aymatov'un "Mankurtlaşma" kavramı ne kadar da iyi uyuyor buna. Onun izlerine takip edenler Durali'nin dediklerine gelir; "Tertemiz" eder!

Nereye gideceğiniz dünle alakalı. Dünle alakanızı kesmişseniz, nereye gideceğinizi siz değil başkaları karar verir; krizden krize koşarsınız! Adını kriz demek bile yetersiz kalır

Bu bir beka meselesi!

Ekonomik, siyasi krizi atlatabilirsiniz, dili bozulanı düzeltmek çok zordur, etkisi kriz gibi geçici değil devamlıdır.

Onun için pansuman tedaviye değil köklere neşter atan tedaviye ihtiyacımız var vesselam.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.