Hava Durumu

Keşiş Dağı'nı keşfetmek

Yazının Giriş Tarihi: 19.09.2017 06:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.09.2017 06:18

Şehrin isinden, sesinden, ufunetinden, eziyetinden uzaklaşıp Bakacak'tan bakmak; bakış penceresini genişletir, ufku yükseltir, dimağı açar. Mistik esintiler eser, felsefik düşünceler dolaşır; akıl kalp bakışmalarında. 
   

Şehrin şiarı Keşiş dağı; şehre şekil veren, yön çizen, yol gösteren bir dağ; Ulu bir dağ. Uzaktan bakılınca görülecek kadar Ulu, yakından bakılınca keşfedilmeyi bekleyen bir başka Uludağ. Bitki örtüsü, gölleri, kayak alanı vs... Bu görünen yüzü, bir de görünmeyen yüzünü var ki onu bulmak, onda tırmanmak, onda zirveye çıkmak başka bir bakış, başka bir uğraş, başka bir yükseliş gerektiriyor.
 

 Bursa'nın havasını, suyunu etkilediği gibi düşünce akışı, kalp ritmini de etkiliyor dağ. Dağın bağrı geniş, dağın bağrı zengin, dağın bağrı derin... Dağ, dağ...
   

Şehrin kimlik kökü, zenginlik ağacı, esenlik meyvesi, mistik gölgesi. Bursa'dan Uludağ'ı çıkarın geriye bir şey kalır mı? Öyleyse şehri anlamak için dağı tanımak lazım.
   

Hep konuşulur, çok kimlikli şehirdir Bursa diye. Ağızda çok dolaşan bir lakırdı vardır; marka şehir Bursa. Gerçek kimlik ve marka, kimlik ve markalaşmayı etkileyen; şehre ruh üfleyen, şehrin şiarı Uludağ'dır. Dağ, dağ gibi önümüzde duruyor maalesef dağı görmüyor göz ardı ediyoruz.
   

O ise mütevazı ve asil duruşuyla bizi kendine çağırıyor. Bize öğreteceği, bizim ondan öğrenecek çok şeyimiz var. Zihnimizin orta yerine dağ düşüncesi oturduğunda o bize açılır, biz ona yaklaşırız.
   

Dağa dayanmayan şehir eksiktir, öksüzdür, güçsüzdür. Düşünce fidanlarını dağla beslemeyen, mistik esintilerle süslemeyenin düşünceleri cücedir, cılızdır, cansızdır. Ruhları harekete getirmez, hisleri heyecanlandırmaz, yeni keşiflere sürüklemez. 
 

İstanbul'un fetih hamuru Bursa'da dağın suyu ile karılmış, Ulubatlı Hasanlara katık olmuştur. Ondandır Boğaz'ın akıntılarında Uludağ'ın esintisi vardır. 
   

Uzağa gitmeye gerek yok; başımızı kaldırsak onu göreceğiz, o da bizi kendini gösterecek, gizemlerini sergileyecek.
   

Evet, Keşiş Dağı bir başka yönden keşfedilmeye bekliyor. Onu keşfetmek, Uludağ'da kayak yapmaktan, piknik yapmaktan daha zevkli ve heyecan verici. Bakarsınız o heyecanla kimlik köklerimize inmiş yeni fetihlere çıkmışızdır.  
    
   
     

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.