Hava Durumu

Keşif dostluğu

Yazının Giriş Tarihi: 25.08.2020 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.08.2020 06:30

İnsan ilişkileri tek düze değil; değişken, akışkan, tazelenen, hatta biten bir seyir sergiliyor. Kimiyle samimiyet kurmanız uzun bir zaman sonra oluyor, kimiyle ilk tanışmada yıllardır dostmuşsunuz gibi hava oluşuyor, kimiyle arkadaşlıktan öte gitmiyor, kimiyle merhaba merhaba...

Hepsi insan halleri, hayat serüveni... Her insan da kalp var, her insan his taşıyor; insan da akan nehir gibi; kâh coşuyor, kâh durgun, kâh normal seyir.

Atom altı dünya, büyük kozmos da öyle değil mi? Bir tecelli bir daha yaşanmıyor, aynı 'an'ın tekrarı yok, zaman ve mekân düzleminde.

Dünyayı, eşyayı, dağları sabit zannetmek büyük yanılgı aslında. Her gün aynı yollarda, aynı yere gitmek ve akşam olduğunda aynı şekilde dönmek; böylesi bir zan verdiriyor olabilir.

Yavaş akış aynaların aynı şeyleri söylediği yanılgısına vardırıyor; ne kendinde ne de yakınlarındaki değişimi yeterince göstermiyor ta ki hastalık, musibet, keder tokmakları başa vuruncaya kadar!

Hayat, insan, varlık yokluk soruları sorulmaya başlanıyor, insan ilişkileri irdeleniyor, anlam aranır, hakikat araştırılı olunuyor. Yapan yapıyor, çoğunluk yine aynı yolan revan gidiyor; hele musibet geçerse eskisinden daha hızlı oluyor!

Düşünce değişimi, his akışı, fikri başkalaşım insan çevresini de etkiliyor; dostluk dereceleri yer değiştiriyor; sonda olan başa geliyor, baştaki sona, bazen de sıralamadan düşenler bile oluyor. Bütün bunlar hesap işi değil, hayat akışının içte çizdiği çizgilerin dışa yansıması.

Bir musibet bin nasihatten yeğdir denir. Musibete uğrayan ve musibet dersini öğrenen yanındakinden bin adım öne geçiyor; nasıl bir arada aynı dururlar makas bu kadar açılmışken.

Maddi zenginlik açısı, şöhret uçuşu, mekân değişikliği, makam yükselmesi; daha önce aynı seviyede olan insanları bir arada tutmaz oluyor, tutsa da zor tutuyor!

Çocukluk arkadaşlığı, okul arkadaşlığı, iş arkadaşlığı, askerlik arkadaşlığı, hatta hac arkadaşlığı; hepsi bir arada olan var mı, mümkün mü böyle bir şey?

Doğum, rızık, ölüm aynı değil çünkü. Hayat yolunda güzel izler takip edip, güzel izler bırakmak; ileriye taşınan, geriye bırakılan güzellik bu olsa gerek. Güzel günler; bütün günlerde gizlidir; o güzelliği keşifte yardımcı olanlar gerçek dostlardır vesselam.   

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.