Hava Durumu

İnsan ihtiyacı

Yazının Giriş Tarihi: 29.06.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.06.2021 07:30

İhtiyaç akışına düşünce muhtaçlık bitmez; insan doğduğunda bu akışa kapılır. Başlangıçta ağlayarak karşılatır bu ihtiyaçlarını sonrasında kendi çalışarak gidermeye çalışır eksikliklerini. Ne ki ölünceye kadar bitmez bu eksiklik!

İhtiyaç medeniyetin üstadır demişler. Eksiklerini giderme gereksinimi duymasa insan yerinden kıpırdar da; şehirler inşa eder, devletler, medeniyetler kurar mıydı?

Bugün Filistin'in ihtiyacı ne? Devlet mi, toprak mı? İkisinin de üstünde hürriyet mi?

Yıldız savaşları projeleri hazırlayan, uzaya yolculuk tasarlayan, göktaşlarından maden almayı planlayan, görünmez uçaklar yapan; ABD'nin ihtiyacı ne?

Afrikalı bir çocuk ne ister, Afganlı bir genç ne talep eder, Iraklı bir yetişkin neyin rüyasını görür? Kutuplarda yaşayan biri kaç ihtiyacı için üzülür; Newyork' ta parasız ne yapılır?

İki milyonluk arabaya binen, on bin liralık ayakkabı giyen biri bütün ihtiyaçlarını karşılamanın huzurunu hisseder mi? Muhtaç olduğu halde yirmi liradan fazlasını almayana fakir diyebilir miyiz?

Yemenli aç çocuk neyin rüyasını görür, keza Afrikalı! Tablet, akıllı telefonlar, marka ayakkabılar? Tatil planları var mıdır onların?

Zengin Rus'un gözü sıcak denizlerde; güney sahillerimize döviz mi bırakıyorlar başka şey mi? Giden ahlak para ile tekrar satın alınır mı; edep mi ihtiyaç, para mı?

Dolaplarımızda kaç gömlek kaç pantolon kaç ayakkabı var? Aklımız neye ihtiyaç duyar, kalbimiz ne ile tatmin olur, duygularımız ne ile muhtaçlıktan kurtulur?

Akıl sorar, kalp sever! Cevap vermek kolay mı sinekten galaksilere her şeyle ilişkili ve her şeye bir nevi ihtiyaç içinde olan insana!

Bir avuç toprak doyurur insanın gözünü.

Vatansız, devletsiz, hürriyetsiz yaşamanın zorluğunu Filistinli bilir; insan olma onuru ve yükünü hissetmeyen batılı biri veya her nerede yaşarsa yaşasın kimse;  gerçek vatansız, devletsiz ve esirdir!

Uzaydan altın da getirse, yerin bütün enerjilerini sahip de olsa, dünyaya da hükmetse; muhtaçlık çukurundan çıkmayı becermeyen bir zavallıdır böyleleri!

İnsanın ihtiyacı "insan" olmak, dünyanın sıkıntısı "insan" azlığı... Az insanların yükü ağır; insanlık onuru onların omuzlarında!

Onlara omuz verebiliyor muyuz bizim meselemiz de bu!

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.