Hava Durumu

Hazır mıyız?

Yazının Giriş Tarihi: 24.08.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.08.2021 07:30

Dünya gündemine Afganistan ve Taliban oturdu; yorumlar hiç de öyle oturmuş değil! Kimi göklere çıkarıyor, kimi yerin dibine indiriyor; yok mu bunun ortası diyen ve işin aslını araştıran veya bekleyip görelim diyen az. O azlık üzüyor, gerçekliği örseliyor, hakikati örtüyor!

Yine zihin çelme, kalpleri ifsat etme ameliyesi ile karşı karşıyız; çok kere izlediğimiz kareler yeni sürümle yeniden izletiliyor; İslam ve Müslümanlar küçük düşürülmek isteniyor, bir kısmımız bilmeden buna alet oluyor.

Kaynağı belli olmayan, doğruluğu kesinleşmemiş veya film stüdyolarında abartılmış görüntüler paylaşmanın anlamı nedir, neye hizmet ediyor farkında mıyız? Haber kaynağı fasık ise bunu yayanın durumu nedir?

Afganistan için "imparatorluklar mezarlığı" deniyor, Rusya ve İngiltere arasında süre gelen "büyük oyunun" önemli alanlarından biri; durulmasını beklemek biraz iyimserlik. Hani derler ya hiçbir şey göründüğü gibi değil; şu anda Afganistan'ın durumu da öyle. Akıntı nereye akacak, başarı veya başarısızlık nasıl olacak; zamanın tefsir edeceği şeyler bunlar.

Bu coğrafya tarih boyunca çatışma ve çarpışmalara sahne olmuş; coğrafi konumu, maden zenginliği, demografik yapı, başka sebepler buna etken. Bu bölgeden gelen göç dalgası bizi nasıl etkiler, yeni Afganistan inşa edilir mi, bizim buna katkımız ve kazancımız ne olur? Bütün bunlar devlet aklının düşüneceği şeyler, normal vatandaşın avuç içi dokunuşları ile değil!

Hatırlarsınız Saddam Kuveyt'e işgal ettiğinde petrole boyanmış bir kuş görüntüsü bütün dünyaya gösterilmişti, sonradan onun film karesinden alındığı görüldü. Yakın zamanda da işid örgütü adı altında bakılması zor ne görüntüler gördük; bunların da film stüdyolarında hazırlanmadığı ne malum!

Benzer durum Taliban'ın Afganistan'ı için de geçerli. Müslümanların İslam'ı yeterince yaşamadığı hatta olumsuz görüntü verdiği doğru; bunu genellemek ve kesin hüküm vermek de başka büyük bir yanlış!

İki yanlış bir doğruyu götürür mü? Doğruluğu kesinleşmemiş görüntü, haber ve yorumları yaymak çok doğrularımızı, sevaplarımızı götürebilir! İhtiyat ve temkin bir şey kaybettirmez, hatta kazandırır!

Taliban böyleymiş, Afganistan şöyleymiş; önce biz nerdeyiz, ne yapıyoruz; sağlam bir zihin yapısı, selim bir kalbe sahip miyiz; hadiselere o gözlükle bakıyor muyuz? Avuç içi dokunuşlarla dünyayı düzeltemeyiz fakat kendi dünyamızı düzeltebiliriz; bu zaten her birimizin sorumluluğu ve bu sorumluluktan hesaba çekileceğiz.

Hazır mıyız?

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.