Hava Durumu

Hac hakkında

Yazının Giriş Tarihi: 04.09.2018 07:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.09.2018 07:13

Hac nasıl bir ibadet?

Gücü olan yapabilir; gençlik gücü, maddi güç. İhtiyarlar da yapabilir fakat meşakkati daha çok hissederler. Genç olanlar hiç meşakkat çekmez diye bir şey yok. Bazen ihtiyarlar gençlerden daha gayretli olur. Aşk meselesi, heyecan meselesi...

Çok mu meşakkatli?

Çok rahat geçeni makbul sayılmaz. Oraya acı çekilmeye gidilmiyordur fakat pikniğe de gidilmiyordur!

Bir Hadis-i Şerif'te " Hac meşakkattir" denir ve her tavafın başında, diğer rükunlara başlarken "kolaylaşıyor" diye dua edilir.

Hacının sermayesi nedir?

"Hacı sabır" en temel öğreti ve sermayedir. Bu dersi almayan hacı da olamaz, hacı da kalamaz; sadece adının önüne "hacı" yazdırır.

Kabe ilk görüldüğünde ne hissedilir?

Kalbin gördüğünü akıl anlayamaz; aklın anladığını dil anlatamaz... Yaşayan yaşananın çok azını fark eder. Böyle bir haldir...

Yapılış şekli çok mu zor?

Hayır. Kitaplarda tarifi var, videolar izlemekle öğrenilir. Zaten görevli hocalar nasıl yapılacağını defalarca anlatıyor. Mühim olan sembollerin ruhunu kavramak ve o ruhla yapmak ve de hayatı ve ruhla doldurmak.

Nedir semboller?

Tavaf, S'ay, Vakfe ve Taşlama vs. araştırılıp düşünüldüğünde insani hal olduğu ve insani hal olarak hayata aktığı görülecektir.

Ne zaman hacca giderim?

Şu anda 2 milyonun üzerinde bekleyen var ve buna her yıl 300 bin kişi ekleniyor, yılda 80 bin civarı kişi hacca gidebiliyor. Kalanlar kuraya tabi oluyor; 20 yıl sonra da çıkabilir, zayıf ihtimal aynı yıl içinde de.

Mescid-i Haram düzenlemesi bitse bile gitme oranı, her ülke nüfusunun binde biri değişmez. Çünkü Arafat ve Muzdelife'nin alanı ilahi ve sabit, kimse değiştiremez.

Onun için gitmek isteyenlerin hemen kayıt yaptırmalarında fayda var; çünkü önemli bir farz. Gidenler hep görmüşler ve demişlerdir; " hac genç işi"

Diyanet mi, özel firma mi?

Memur gibi davranan değil de hizmet şevki fedakarca çalışan hocalar olursa Diyanet...

Ticaretini yaparken hizmetini şovla değil de amatör ruhuyla gösterirse özel firma...

Nasıl ayırt edeceğiz denirse daha önce gidenlere sormak yerinde olur.

Hem ana çatı organizasyon Diyanet'e ait. Özel firmalar onun gözetiminde, tayin ettiği hocaların nezaretinde çalışıyor, 40 kişi civarına diyanet bir hoca veriyor.

Gitmeden önce nasıl bir hazırlık yapmalıyım?

Hacca veya umreye giden yakınlarınız varsa gitmeden ve geldikten sonra ziyaret etmekte büyük fayda var; çünkü onlar bir nevi oranın havasını taşıyor ve tecrübe sahibi oluyorlar.

İlgili kitaplar okumak, videolar izlemek, seminerlere katılmak yerinde ve gereklidir; asıl önemlisi kalbi boşaltmaktır, selim kalple gidenin istifadesi büyük olur. Hacca gitmeden hacı olmak; nefis perdesini yırtıp, kalp ve ruhun hayat derecesine çıkmak... Meselede bu zaten; adının önüne hacı yazdırmak değil!

Sonuç...

Kıblegâhımız Kabe' ye namazda nasıl yöneliyorsak; "Gücü" olan da hayat kıblesini "Hacca" göre belirlemeli. Semboller seremonisi hayatin içinden geliyor ve yine hayata akıyor.

Hac belli zaman ve mekanda yapılıyorsa da etkileri gitmeden önce başlıyor ve bittikten sonra; mekanda bulunduğu bütün zamanları etkiliyor. Etkilemiyorsa Haccın kabulünde bir şüphe vardır.

Son yıllarda ülkemiz insanının Hacca gösterdiği rağbet nereye yöneldiğini haber vermiyor mu?

En kısa zamanda makbul bir Hac duasıyla...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.