Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gün ışığında kandil

Yazının Giriş Tarihi: 25.01.2025 07:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.01.2025 11:00

Ahde vefa ne güzel şey. Hatırlanmak, aranmak, hatır sorulmak… Vefa beklemeden aramak sormak da öyle. Ne diyordu şarkıda; “Gün ışığında elimde kandil vefa arıyorum dost arıyorum.” Demek, vefa ve dostluk bu kadar zor bulunan bir şey. Ne var ki onlarsız da olmuyor. Altın gibi insan deriz; altın bile karşılığını ifade etmez ama anlaşılmaya yakın olsun diye kullanırız!

Ummadığın birinin araması ummadan birini aramak; hayatın naif akışlarından, güzel serüvenlerinden… Muhabbet koyulaşır, dostluk pekişir, vefa derinleşir böylesi hallerde.

Kibrin çıkarcılığın arttığı, mal makam ve para endeksli yaşamın çoğaldığı demde ve devirlerde; vefa ve dostluk ağızda çevrilen lakırdıdan başka bir şey değildir, samimiyetsiz sözler cilalı cümlelere aparattır.

Bunlar olmasaydı yeryüzü cennetti, olmasın demekle olmuyor çalışmak gerekiyor, mücadele gerekiyor, mücahede gerekiyor, en başta aklını iradeni bu yöne çevirmek gerekiyor. İşin başı niyet; ne kadar niyet o kadar karşılık.

Hep başkalarını kötülemek hep başkalarının kusurlarını aramak ve görmek; kendini temize çıkarmanın, arınmış görmenin deşifresi değil mi?

Ahde vefa olacaksa önce hakikate olacak bunu gerçekleştiren diğerlerini kolay yapar, gün ışığında kandille dolaşmaz! Yerin altındaki altınları çıkarmaktan daha zordur hakikate erişmek. Hakiki insan olmak; tenekeye müşteri olan teneke kadar değeri ve ömrü olur, bir zaman sonra kıvrılır bir kenara atılır.

Teneke hayatlarda ahde vefa o kadar olur, fazlasını beklemek hamasetlik, vefasızlık gördüm demek boş bekleyiş, gün ışığında kandille çok dolaşmaktır!

Sosyal medya çığırtkanlığında vefa; beğenirsen “beğenirim” kadardır, paylaşırsan paylaşırımdır! Uyurgezer yürüyüş ve haller neyin habercisi neyin akışıdır, içine gömülmek değil sanala gömülmektir.

Altın uzak maden vefa daha uzak!

Çok zor şeyler değil dostu ziyaret, olmadı aramak, gönülden gönüle akış sağlamak. Bazen de ararsın niye aradı ki denir bir şey mi isteyecek diye düşünür; bu da bir gerçeklik.

Teneke çok ve ucuz, çok şeye yarar da yine de altın gibisi var mı? Bir kaç altın dost kaç dünyaya bedeldir, onlara layık olmak da öyle; dostluğu korumak altını korumak gibidir.

Çevremizde, yakınımızda ne kadar teneke ne kadar altın var bilebilmemiz, ona göre davranmamız ona göre yaşamamız; hakikate ahde vefamız kadardır vesselam.

Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.