Hava Durumu

Dikkat devamlılığı

Yazının Giriş Tarihi: 13.04.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.04.2021 06:30

Dikkat "dikkat" edilmeye değer bir önem arz ediyor. Nice şeyler dikkatsizlik yüzünden kaybedildiği gibi nice kazalar da dikkatsizlik yüzünden geliyor.

Bir soruyu dikkatli okumadığından nice kişinin gerisinde kalan ve meslek seçimi değişen çok kimse vardır. Trafikte dikkatsizliğin nelere mal olduğu malum; gün geçmiyor ki kaza haberi olmasın!

Zihin dalgalı deniz gibi olunca durulması kolay olmuyor; keza kalp de öyle. Kalp kelime olarak "değişken" anlamına geliyor; insan içi hızlı akan nehir gibi adeta.

Deha olanlar "dikkate" dikkat edenler. Biri demiş "Deha dikkati değil, dikkat dehayı verir."

Ortalama kabiliyete sahip olup da dikkat dehasıyla yüksek başarı gösteren nice kimse vardır. İmkansızlıktan, şartlardan şikayet değil, dikkate sarılıp yapabileceğinin en iyisini yapma gayretine girmek; büyük başarıların habercisi! Haberler böylesi haberlerden vermiştir ne ki çoğunun dikkatinden kaçmıştır!

Dikkat okumasına kendinden başlayan; ufkun derinliğinde yüksek dersler devşirir. Dünyaya hakim sistem dikkat dağıtma, düşünmeme üzere kurulan bir sistem: Tüket dur; zevkle oyna!

Bir noktaya yönelmemesi için zihinde sürekli yeni pencereler açıyor, kalbi uyduruktan ihtiyaçlar peşinde koşmaktan yoruyor bugünkü sistem!

Devamlı aynı noktaya akan damlalar mermeri geldiği gibi aynı noktaya yoğunlaşan düşünce devamlılığı da  gaflet mermerini deler; gerçeklik menziline geçirir!

Bunun niçin gözü ve gönlü korumak başta gelir; yine aynı şekilde kulağı eli ayağı... Bunları kontrol altına alan iç derinliğinde "dikkat" dehasına yaklaşıyordur.

İrade terbiyesi çokça egzersiz sonrası gerçekleşen bir terbiye; söylendiği ve yazıldığı gibi kolay değil. Kötü bir hasleti atıp yerine iyi bir haslet getirmek "dikkat devamlılığıyla" olan şeyler; tesadüf ve rast gelelikle değil!

Kötü haslette ısrar kırmızı ışıkta geçmek gibi bir kazai durum; harap mezat çarpışmalarla geçer böylesi bir ömür.

Sabır bir dikkat ameliyesi; yeşilde geçmek de aynı dikkatle iyiliğe yürüyüş fiili. Hayat akışkanlığı dikkat duruşla devam eder; insan sağlıklı, toplum sağlıklı, insanlık sağlıklı olur!

Bir küçük dikkat hayat kurtardığı gibi bir küçük dikkatsizlik hayatı heder ettiği çok görülmüştür; bu maddi hayatta böyle olduğu gibi manevi hayatta da böyledir ve insan madde ve mana bütünlüğü ile insandır.

Dikkate dikkatle yaklaşmanın bir başka yolu da yalnızlığı ve sessizliği sevmektir; bir kitabı okumak, bir fikre dalmak, kendini muhasebeye çekmek hep yalnız ve sessiz olur.

Hayatın gizli gizemlerini keşfetmek, örtülü güzelliklerini görmek "dikkat devamlılığı" ile olur; bunun için "dikkat" okumasını içerde ve derinde başlatıp, dışarı ve uzağa taşımak; yürünülecek yoldur vesselam.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.