Hava Durumu

Çelebi yolculuk

Yazının Giriş Tarihi: 21.11.2017 06:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.11.2017 06:22

Şehri keşfetmek insanı keşfetmek; insanı anlamak şehri anlamak. Şehrin yemekleri, giysileri, yapıları, tarih sergüzeşti, yaşayan insanları; şehrin ruhuna giden yolda işaret taşları...

Tanımadığın bir şehre, tanınmadan ve tanış olmadan gizlice gitmek daha bir gizemli. Suskunlukta şehrin sesi daha iyi duyulur. Belde seni severse sinesine açar; insanlar munis gelir, caddeler sevimli olur, camileri kucaklar, tarih buyur eder saklı hazinesine.

Her şehrin bir lezzet sofrası vardır, biricikliği onu yerinde ağır kılar. Başka yerlerde aynı lezzeti bulamazsınız. Yılların birikimi yemek kültürü "yemekten" öte bir lezzettir. Yıllar geçse unutulmaz o lezzet, unutturmayan; kültür zenginliği ve yapanın hünerinden öte hissidir, duygusudur.

Hangi Anadolu şehri yoktur ki onu hatırlatan, onu unutturmayan özel bir lezzeti olmasın. Bunca tahribata, kültür erozyonuna, medeniyet yağmalamasına rağmen; saklı yerlerinde fidanlık dibi yeşermektedirler.  

Kenar mahallede, çınar altlarında gizlenseler de bilen bilir, arayan bulur onları. Küreselleşeme karmaşasında safi kalabilmiş lezzet; şehri unutulmazlaştırır.

Tarihi yapılar, camiler, çarşılar şehrin başka penceresi. Her şehrin âlem olmuş şahsiyetleri vardır. Kimisi vefatından sonra ziyaretgâhtır, kimi yaşıyordur.

Bunları bilmek ve tanımak bir nevi şehri görmeden tanımaktır. Onu anlatan eserler beldenin sessiz tercümanıdır. Defalarca şehri götürür, gezdirir; sokağında, soluğunda, kültüründe, yaşanmışlığında, yaşayışında...

Yalnız gezmek şehirle konuşmayı kolaylaştırır. Bir gün, iki gün yeter bu konuşma ve tanışma için. Aşından yenmiş, tatlısından tadılmışsa değmeyin keyfine.

Gurbet solunurken keşfin güzelliği yaren olur seyahatte. Evliya Çelebiye belde belde gezdiren sır böyle bir yarenlik olmasın, kim bilir?

Grup seyahatlerin ayrı bir güzelliği var elbet, yalnızlık yarenliği bir başka güzellik. Çelebi kaç kişi ile yaptı bu seyahati? "Evliya Çelebi Seyahatnamesi" gibi bir ikinci eser var mı?

Macera peşinde koşmak ayrı, hakikat yolcuğunda şehirleri uğrak yerleri yapmak ayrı. Tüketim turizmi "Çelebi" yolculuğu bilmez, anlamaz da, anlatamaz da! 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.