Hava Durumu

Bursevi olmak

Yazının Giriş Tarihi: 14.06.2022 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.06.2022 06:03

Bursa’da doğmamıştır ama Bursevi’dir. Bugün Bulgaristan sınırları içinde kalan Aydos’ta doğmuş Bursa vefat etmiş bir büyük değerdir İsmail Hakkı. Âlimdir, mutasavvıftır, hattattır, seyyah da sayılır.

Ulu Cami imamıdır, 23 yıl camide verdiği vaazlarıyla Kur’an’ı tefsir etmiştir. Kur’an’ı tasavvufi yönüyle tefsir eden kitabı “Ruhul Beyan” o günden bugüne okuna gelmektedir.

İsmail Hakkı Tekkesi Camii ( Camii-i Muhammedi) kendisi yaptırmış yine o da halen cami olarak işlevini sürdürmektedir. Kur’an Kursunda çok sayıda hafız yetişmiş ve halen yetişmekte şehre ruh üflemeye devam etmektedir!

Sağlığında başlattığı hizmetlerin devam etmesi onun ne büyük bir değer olduğunu ve Bursevi isminin ona ne kadar yakıştığını gösteriyor.

Hani soruyorlar ya “Nerelisin”; uzun yıllar Bursa’da yaşadığı için kendini Bursalı sanan, burada doğduğu için Bursalıyım diyen; gerçekte Bursalı olmayan nice kimseler var bu şehirde!

Ahmet Hamdi Tanpınar Bursa'da doğmamış, uzun süre yaşamamıştır ama Bursa deyince akla gelen isimlerdendir. Neden? Bursa’ya değer katmıştır; “Bursa’da Zaman” şiirini yazmak şehrin ruhuna girmekle olur. O da bir nevi Bursevi’dir.

Bursaspor’u tutmak Bursalı olmak değildir. Sahi Bursaspor var mı? Şehrin göbeğinde stat var da kendisi yok!

Bursalı olmak Bursa’nın değerlerini bilmek ve yeni değerler katmakla olur. Bunun için burada doğmak hatta ölmek şart değildir. Bu başka şehirler için de geçerlidir. Mevlana Konyalı mıdır? Değildir ama Konya değince ilk akla gelen Mevlana’dır, Mesnevisinin ünü ülke sınırlarını çoktan aşmış, yüzyıllardır okuna gelmiş halen de okunmaktadır.

Onlar büyük şahsiyetlerdir isimleri şehirlerin önüne geçmiştir denirse herkesin bulunduğu şehrin değerlerini bilmesi ve yeni değerler katması bir görevdir denir. İzleri takip etmek yeni izler bırakmak; yaşadığımız başka nasıl belli olur.

Bursa Büyükşehir Belediyesi “Bursa’nın Değerleri” video serisi başlattı; bugün yaşayan bir değer geçmişteki bir değeri bir gazeteci sunumuyla anlatıyor; evet takip etmeye değer bir seri. Şehrin ruhaniyetini tanımak ve ruhla yeni bir şeyler yapma azmine girmek; günlük sığ gündemlerde boğulmaktan iyidir.

İsmail Hakkı çalışmalarıyla Bursevi ismini hak etmiş biri. Bugün Bursa’da yaşayanlar ne kadar Bursevi; hele zarar verenlere nasıl bir isim vermeli?

Fabrika sahibi biri de Bursevi midir? İsmail Hakkı’yı tanıyor ve ona benzemeye çalışıyorsa evet Bursevi’dir.

Beldeye aidiyetini ödeyen oralıdır vesselam.   

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.