Hava Durumu

Bir damla su, bir dem hava

Yazının Giriş Tarihi: 31.07.2018 06:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.07.2018 06:21

Maddecilikten müstağni kalıp varlık nedenine varmak; modern zamanlarda hiç de kolay değil. Kolaycılığın, hazırcılığın, hazcılığın hüküm ferma olduğu demde bundan dem vurmak; abesle iştigal gibi bir şey!

 Var kalmak için varlık nedenini bilmemek bir nevi yok oluş değil mi? Yokluktan varlığa geçiş sırrı çözülmedikçe madde tek başına ne ifade eder?

Zihni boşaltmak, kalbi kirlerden kazımak, dimağı derinleştirmek; hazır hazcı medeniyetin sevmediği eylem. Hayatı farklı renklerde seyretmek, değişik seslerde dinlemek; mutluluktan öte ve önce varlık nedeni değil mi?  O varlığın içinde yerini bilmek; büyük bulmacayı çözmek demek.

Dünya suyu hayat gemisinin altında olduğu müddetçe varlığa olan yolculuk sürer; su, gemiye dolmaya başlamışsa akıl maddeye satılmış, kalp zevke kiralanmış, vicdan ayartılmıştır.

Kâinattaki denge, ahenk ve güzelliği bakmamak ve görmemek; o güzelliği hayata taşımamak ve o güzellikle coşmamak; bütün dünya mülkü olsa ne ifade eder; nihayeti bir nefeste boğulmak değil mi?

Bir çiçeğin hakikatini erişmedikçe çiçek bahçesinin tapusu üzerinde olmasının bir anlamı var mı? Çiçek goncalarından hakikat miracına çıkılınca; dağ onundur, deniz onundur, bahar onundur, mevsimler onundur, gece gündüz onundur, yıldızlar, yıldız ötesi mekânlar zamanlar onundur...

Suyun eşliğinde, kuşlarla martıların bestesini dinlemek; grubun tuvalini seyretmek; maddi kazancın veremeyeceği bir servet ve zenginlik. Maddeden müstağni kalamayan fukaralar bu güzelliği tablo satın alarak örtmeye çalışır, ne hazin.

Hüznün renklerini yaşamayan hayatın dönüşümünü nasıl görür; mevsimleri soğuk, sıcak diye adlandırır, geceyi karanlık der, geçer. Gece olmasa gündüzün gündüz olmayacağını anlamaz.

 Musiki neyin ritmidir; sonsuzluk bahçesinden düşen bir yaprak değil mi? Bu musikiden müstağni kalınır mı? Sessiz hayat; sonsuz karanlığın resmi değil mi?

Varlık sebebini bilmek; varlık yolcusunun hayat damarı. Niçin yaşadığını bilmemek; suyun geminin altında olması gerektiğini bilmemek, madde suyunda boğulmak.

Dünya gemisi hangi suyun üstünde yüzüyor; düşünen akılların izini süreceği ve erişeceği bir cevap.

Bir damla su, bir dem hava; hayat başka nedir?

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.