Hava Durumu

Beşer işi

Yazının Giriş Tarihi: 15.03.2022 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.03.2022 10:03

“Beşer kendisi eksik adaleti ne kadar olur, bu kadar”

TRT 1’de oynayan “Hacı Bayram Veli” dizisinde böyle diyordu Somuncu Baba. Gerçekte Somuncu Baba mı bu sözü söyledi yoksa senaryoyu yazan mı? Bilinmez ama söz çok doğru. Diziyi de bu minval üzere izlemeli değil mi? Her konuşma her hadise bire bir gerçekliği yansıtması mümkün değil. Film üzerinden mesaj verilmek isteniyor olmalı; başka da nasıl olur? Yine de ola bilindiğince doğruluğa dayanmak gerekli. Bilhassa Somuncu Baba konuşmaları hikmet içeriyor; kulak vermekte fayda var. İnsan eğitimi nasıl oluru görmek ve hadiselerin arka planını aramak için!

Molla Numan'a (Hacı Bayram Veli) iftira atılır, bir şekilde aklanır fakat hakiki adalet tecelli etmez; yukarıdaki sözü buna binaen söyler Hamidüddin-i Aksarayi (Somuncu Baba)

Yalancı şahit, uyduruktan belgelerle beşer; adaleti şaşırtır güya. Ancak ilahi adalet hiç bir şeyi ıskalamaz; onun işleyişini çok zaman anlayamaz şaşkın beşer.

Bazen zulüm içinde adalet tecelli eder. Görünenin arka planını idrak edemeyen bunu bilemez. Hem hadiseleri geçmişle olduğu gibi gelecekle de alakası var.

Kişisel tarihimizi okuduğumuzda bunu yakın cephede görürüz; milletler medeniyetler düzleminde baktığımızda da büyük ölçekte müşahede ederiz

“Eden bulur” diye bir deyim var. Çok zaman hüküm vermekte acele eder, adaletin ters köşe gerçekleşmesini bekleyemeyiz!

Net görüntü almak için gönül aynasının temiz olması gerek yoksa sebeplerin görüntü kirliliğinden bir şey göremez, yanlışlıktan yanlışlığa yuvarlanıp dururuz. Bize bir Somuncu Baba lazım; kalbi tasfiye, nefsi tezkiye yardım edecek bir Baba!

Üç beş haydut devlet dünyayı talan ediyor; bu topraklarda aziz yaşamak istiyorsak madden olduğu kadar manen de güçlü olmak zorundayız. Görünen o ki bu konuda çok somun ekmek yemeliyiz. Hayat film kareleri gibi geçmiyor çok daha hızlı ve değişken, arada müzik de yok! Yine de filmden hayata güzel kareler taşımak mümkün. Abuk sabuk diziler seyredileceğine “Hacı Bayram Veli” dizisini izlemek iyidir. Dizi bu kadar uzun olmak zorunda değil niye uzun tutulur anlaşılır değil. Keza dizi ruhundan uzak çokça reklamlar da.

Beşer işi işte bu kadar oluyor!

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.